Gardianul: Seceta din iunie ar putea usca recoltele de porumb si floarea-soarelui

Seceta, acesta este cuvantul de baza cand vorbim de prognoza meteo si agro pentru luna iunie in zonele de est si sud-est ale tarii. Conform informatiilor furnizate de ANM, temperaturile in aceste zone vor depasi 35 de grade Celsius, mai ales in zonele de campie. Producatorii nu-si fac probleme pentru grau, care nu prea va mai putea fi influentat in vreun fel de vremea ce va urma, insa spera ca seceta sa nu le afecteze culturile de porumb sau floarea-soarelui. Cel mai vulnerabil punct al agriculturii in acest moment este recolta de plante furajere. Daca aceasta va fi la fel de scazuta ca anul trecut, pretul alimentelor va continua sa creasca.

Prognoza meteo si agro pentru luna iunie nu este una prea optimista pentru zonele de campie ale Dobrogei, Olteniei, Munteniei si Moldovei, in conditiile in care acolo se afla cea mai mare parte a recoltei din acest an. Din acest motiv, agricultorii se asteapta din nou la o degringolada pe piata produselor care vor fi afectate de seceta. „Conform estimarilor pe termen lung, in luna iunie 2008 regimul termic al aerului va fi in general normal in majoritatea regiunilor si mai ridicat decat in mod normal indeosebi in zonele sudice si sud-estice. Cele mai mari valori de temperatura pot depasi 35 grade, in special in zonele de campie”, se arata in prognoza meteo si agrometeorologica pentru luna iunie, intocmita de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM). Cantitatile de precipitatii se pot situa in limite normale in cea mai mare parte a teritoriului, se precizeaza in document. „Pe arii restranse se pot inregistra excedente sau deficite de precipitatii. Perioadele de instabilitate atmosferica se vor caracteriza prin averse insotite de descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului cu aspect de vijelie si conditii de grindina. In aceste conditii, in cultura graului de toamna, rezerva de umiditate la 30 iunie va putea inregistra valori satisfacatoare si apropiate de optim in vestul, centrul si nordul tarii. In Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, Olteniei si Moldovei, precum si in vestul Banatului, deficitele de apa pot fi ridicate, fenomenul de seceta pedologica avand diferite grade de intensitate”, se arata in prognoza ANM.

Seceta va decima atat plantele, cat si animalele

In cultura de porumb, continutul de umiditate se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime in majoritatea zonelor de cultura, cu exceptia regiunilor din sud-estul si sudul tarii, unde continutul de apa va prezenta valori deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si local extrema. Cele mai mari deficite de apa vor fi posibile in Dobrogea, Baragan si sudul Olteniei. „Pentru grau nu pot fi influente asa de mari, decat la solurile nisipoase. Planta si-a facut deja bobul si de acum nu prea mai are cum sa scada recolta. Problema va fi la porumb, floarea-soarelui si la plantele furajere, in general. In conditiile unei secete prelungite, ne vom afla in fata unei recolte compromise, ceea ce ar insemna un adevarat dezastru, avand in vedere ca nici anul trecut nu prea am avut recolta. Oricum plecam si anul acesta cu un deficit de furaje, iar acum s-au terminat toate. Graul nu ne poate ajuta prea mult in zootehnie”, ne-a declarat Tudor Dorobantu, secretar general al Agrostar. Acesta isi pune problema animalelor sacrificate anul trecut din cauza lipsei furajelor, avand in vedere ca anul acesta pornim cu un oarece deficit la acest capitol. „Ganditi-va ce a insemnat anul trecut pierderea a cateva sute de mii de animale, bovine si cabaline in special. Daca si anul acesta va fi ca precedentul, situatia va fi si mai grava. Influentele negative se vor simti si in preturi, care oricum sunt pe un trend ascendent. Trebuie sa ne asteptam la o degringolada a preturilor”, a mai spus el.

Floarea-soarelui ar rezista caniculei in propria umbra

„Daca floarea-soarelui are undeva intre 50 si 80 de centimetri, ea rezista destul de bine unei secete prelungite. Acum are deja apa, plus ca daca va mai ploua un pic, nu trebuie sa ne facem probleme. Pana cand va veni seceta, planta va avea deja frunze destul de mari cat sa faca umbra plantei pentru a nu se mai evapora asa multa apa”, ne-a spus Viorel Zichil, presedintele patronatului din industria uleiului. Potrivit acestuia, indiferent de situatia pe care o vom infrunta pe viitor, problema preturilor in domeniu nu va fi la indemana noastra. „Degeaba incepem sa ne plangem de acum, nu rezolvam nimic. Daca facem asta, ne vom plange toata vara. Plus ca preturile nu sunt mari din cauza noastra, a procesatorilor, ci din vina producatorilor, care le-au dublat”, a mai declarat Zichil.

Pentru mai multe informatii viziteaza Gardianul

spot_img

Ultimele știri