Gardianul: Scandalul dintre Protan si ADS in privinta ecarisajului se muta la tribunal

Nici o institutie responsabila nu-si asuma raspunderea in privinta criticilor pe care Comisia Europeana (CE) le aduce Romaniei cu privire la activitatea de ecarisare, respectiv de colectare si neutralizare a deseurilor de origine animala.

Romania este susceptibila de incalcarea Tratatului european in domeniul ecarisajului, a avertizat comisarul european Leonard Orban acum doua zile. Conform acestuia, la fel ca in toate celelalte domenii, subiectul adoptarii acquis-ului face obiectul unor masuri de incalcare a Tratatului. In termen de o luna, cat timp autoritatile pregatesc un raport complet cu situatia din teren, CE analizeaza daca Romania a calcat sau nu Tratatul de aderare. De altfel, anul trecut, Romania a primit stegulet rosu din partea UE tot din cauza activitatii proaste de gestionare a ecarisajului. In urma unei licitatii organizate de Agentia Domeniilor Statului (ADS), in martie 2006, activitatea de ecarisaj a fost concesionata consortiului format din Protan-Romania si Atev-Ungaria.

ADS ameninta ca blocheaza conturile Protan-Atev
ADS va bloca, saptamana viitoare, conturile Protan-Atev deoarece consortiul nu a achitat penalitatile de 1,7 milioane de euro calculate de Agentie pentru realizarea cu intarziere a unor investitii, a declarat, ieri, Daniel Dragan, presedintele ADS. Intrebat de ce nu a luat masuri decat dupa ce Comisia Europeana s-a sesizat, Dragan ne-a declarat ca „este o coincidenta, as putea spune ca una fericita, faptul ca, dupa doar o zi de la declaratiile comisarului Orban, si eu am facut declaratii de presa pe acelasi subiect. De fapt, eu nici macar nu stiam despre interventia comisarului, am aflat astazi (nr.: ieri) de la jurnalisti”. Cat priveste Protan-Atev, potrivit contractului incheiat cu ADS, consortiul s-a angajat sa realizeze investitii de 13.386.500 euro, iar pentru fiecare zi de intarziere au fost prevazute penalitati de 1%. „La sfarsitul lunii iunie, ADS a informat consortiul Protan-Atev ca are de platit penalitatile, dar suma a fost contestata de consortiu”, ne-a declarat Daniel Dragan, presedintele ADS. „S-a intarziat pana acum deoarece expertiza lor a fost gata acum o luna, si am mers la ANAF pentru a cere un punct de vedere de la ei. ANAF insa ne-a raspuns saptamana trecuta ca nu este treaba lor sa se pronunte pe o expertiza facuta de un expert autorizat”. Concluziile expertizei facute de Protan si concluziile specialistilor de la ADS se bat insa cap in cap. Protan-Atev spune ca are de platit un milion de euro, ADS a calculat datorii de 1,7 milioane de euro. „Nu vom accepta aceasta situatie, ci vom trece la proceduri de executare silita si ne vom intalni in instanta”, spune Dragan.

Pe de alta parte, reprezentantii Protan sustin ca nu au mai primit nici o notificare de la ADS cu privire la expertiza. Consortiul spune ca, din mai 2006 pana in prezent, a depus la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) documente pentru decontarea a 15 milioane de lei, reprezentand „subventii datorate de statul roman pentru serviciile de ecarisaj prestate”, dar nu a primit decat jumatate din sume.

Intre timp, presedintele ADS ne linisteste: „Comisia Europeana nu are motive de ingrijorare. Activitatea de ecarisare facuta de catre Protan-Atev merge foarte bine. As putea chiar sa il contrazic, delicat, pe comisarul european Orban”.

Pentru mai multe informatii viziteaza Gardianul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri