Tarile din estul Europei vor primi un volum de 10% din valoarea certificatelor pentru emisii de dioxid de carbon si vor beneficia de negocierea anumitor parametri privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, pana in 2016, a declarat, sambata, la Gdansk, premierul Calin Popescu Tariceanu.
Seful Guvernului a sustinut ca este posibil un compromis intre tarile cu o economie mai puternica si cele cu economii mai slabe, la finalul reuniunii prim-ministrilor din noua tari est-europene, informeaza Mediafax. Franta a propus ca producatorii de energie din statele est-europene sa poata achita, in perioada 2013-2016, pana la 50% din certificatele de emisie de dioxid de carbon primite pana in 2013.
In plus, Comisia Europeana (CE) ar avea dreptul sa intervina in evolutia pretului certificatelor, daca acesta depaseste de trei ori media ultimelor sase luni. Solutia propusa reprezinta un compromis cu tarile din estul Europei, ingrijorate de impactul certificatelor de emisii de CO2 asupra pretului energiei electrice. Proiectul fracez privind tranzactionarea certificatelor, in perioada 2013-2020, va fi dezbatut la summitul UE din 11-12 decembrie.
Programul propus de CE pentru combaterea incalzirii climatice, care prevede reducerea cu 20% a emisiilor de carbon pana in 2020, este criticat de oficiali din Romania, Polonia, Ungaria, Slovacia si Bulgaria, intrucat ar urma sa creasca dependenta acestora de importurile de gaze naturale din Rusia. Cele cinci state au criticat si efectele masurilor UE asupra pretului energiei, care ar urma sa urce cu circa 70% din 2013.