Primaria Municipiului Bucuresti si Politia Rutiera a Capitalei doresc interzicerea circulatiei vehiculelor pe doua roti pe timpul noptii, in intervalul 23-05. Motociclistii considera aceasta masura aberanta si au promis ca vor protesta.
Mii de bucurestenii se plang saptamanal la sectiile de politie ca nu pot dormi noaptea de zgomotele insuportabile ale motoarelor care circula pe strazi. Primaria Municipiului Bucuresti impreuna cu Brigada de Politie Rutiera a Capitalei au inceput o campanie impotriva zgomotelor produse de vehiculele pe doua roti, mai ales in timpul noptii.
De la inceputul saptamanii, pe bulevardele principale ale Capitalei, precum Magheru, Unirea, Decebal si Drumul Taberei, politia a inceput masurarea decibelilor produsi atat de motoare, cat si de masinile zgomotoase (tunate). „Am inceput masurarea nivelului de zgomot inca de luni seara, iar pana in prezent am suspendat 20 de taloane de la conducatorii vehiculelor pe doua roti si am sanctionat contraventional 54 de persoane, iar amenda este in valoare de 100 de lei, platibila in 48 de ore.
Aceste masuri s-au luat pentru ca motoarele, scuterele si mopedele au depasit nivelul de 60 de decibeli, nivelul de zgomot admis pe timp de noapte. Singurele probleme pe care le-am intampinat au fost ca majoritatea conducatorilor au refuzat sa ne prezinte cartea tehnica a vehiculelor pe doua roti, iar acest lucru ne-a impiedicat sa demonstram daca vehiculele respective au tobele motificate, care au scopul de a amplifica zgomotul. In acest caz, nu putem decat da o alta sanctiune”, ne-a declarat seful biroului de control tehnic al Brigazii de Politie Rutiera a Capitalei, Calin Lupsa.
Totodata, comisar-sef Marian Motoc de la Politia Rutiera a Capitalei a precizat ca masurarea decibelilor se face cu un aparat special, care masoara pe loc nivelul de zgomot produs de un vehicul. Aparatul este omologat de Registrul Auto Roman (RAR) si are aprobarea Uniunii Europene. Marian Motoc a mai declarat ca aceste controale nocturne se vor efectua pe tot parcursul verii. Primaria Capitalei doreste eliminarea pe timpul noptii a vehiculelor pe doua roti si interzicerea ATV-urilor pe strazile Bucurestiului.
„Doresc ca motoarele, scuterele si mopedurile sa fie interzise pe timpul noptii, in intervalul 23 – 05. Mai mult, ATV-urile nu au ce cauta intr-un oras. Potrivit legislatiei auto, aceste vehicule au fost create pentru teren accidentat, iar in Capitala asa ceva nu exista, deci trebuie eliminate. Rezultatele acestui proiect vor fi prezentate primarului general Sorin Oprescu, iar cel mai probabil din luna septembrie se va lua si hotararea de interzicere a vehiculelor pe doua roti pe timpul noptii si eliminarea de pe strazile Bucurestiului a ATV-urilor”, ne-a declarat viceprimarul Robert Ionescu.
Asociatia Motociclistilor din Romania ameninta cu protest
Motociclisii sunt revoltati de masurile propuse de Primaria Capitalei si ameninta cu protest, daca acest proiect va fi aprobat de primarul Sorin Oprescu. „Aceasta masura este aberanta. Traim intr-o tara democrata, si normal este ca nimeni sa nu interzica nimanui accesul pe strazi. Mai mult, cei de la Primaria Capitalei nu au o motivatie justificata.
Pe strazile Bucurestiului circula aproximativ 10.000 de vehicule pe doua roti si peste un milion de masini. Nu noi suntem adevarata problema, suntem o mica parte din participantii la trafic. Ceea ce ar trebui sa faca politia este sa instaleze cat mai multe filtre, iar cei care depasesc nivelul normal al decibelilor trebuie sanctionati, dar nu ca din cauza unora sa se ajunga la astfel de masuri. Nu este normal sa se instaureze dictatura, pentru ca aceasta hotarare asta prevede. In cazul in care se vor interzice motoarele, vom organiza un miting, pentru ca acest lucru este inadmisibil”, ne-a declarat presedintele Asociatiilor Motociclistilor din Romania, Filip Pitaru.
Motociclistii doresc aplicarea legilor impotriva zgomotelor, dar refuza sa accepte ca dupa ora 23 noaptea pana la 5 dimineata sa nu mai circule pe strazile Capitalei. „Sunt de acord cu amenzile date celor care si-au modificat motorul, dar pentru cativa nu trebuie sa platim toti. Mai mult, ce se va intampla cu cei prinsi in trafic dupa ora 23? Se vor da jos si vor incepe sa impinga la vehicul? Este o masura aberanta. In tarile civilizate sunt legi care protejeaza motociclistii, iar la noi, pe langa faptul ca nu exista, mai nou doresc sa se ia masuri impotriva noastra”, ne-a precizat Stefan Barca, rocker si motociclist inrait.
Pentru mai multe informatii viziteaza Gardianul