Gardianul: Ploi si furtuni. Gospodarii inundate si drumuri blocate

Primariile din judetele avertizate de cod galben au fost gasite fara dotarile corespunzatoare, in urma unor controale efectuate de prefecturi. In Constanta si Galati, inundatii de pe urma furtunilor.

O furtuna insotita de ploaie torentiala, cu tunete si fulgere, care a durat doar o ora, a produs inundatii in mai multe gospodarii din doua comune constantene. Potrivit I.S.U. Dobrogea, mai multe echipaje au intervenit pentru a ajuta satenii din comuna Sinoe sa isi scoata apa din gospodarii.

Furtuna a afectat si comuna Mihai Viteazul, unde 17 case si 60 de gradini au fost inundate. Vantul puternic, care a suflat noaptea trecuta cu viteze de 60-70 kilometri pe ora, a cauzat inchiderea temporara a porturilor comerciale de la Marea Neagra.

Luni seara, la ora 22.45 a fost inchis portul Midia, iar la miezul noptii, inspectorii de Capitanie au decis inchiderea portului Constanta Sud fluvial, precum si a navigatiei pe canalul Dunare-Marea Neagra. In cursul diminetii de ieri, porturile constantene au fost redeschise. In Galati, revarsarile de apa au blocat traficul din cauza ploilor abundente ce au cazut in cursul zilei de ieri. Un drum national a fost acoperit partial de aluviuni de circa 30 de cm.

Un primar gorjean se apara de inundatii cu drujba

Trei primarii din judetul Gorj au fost verificate de o echipa a prefectului de Gorj, Victor Banta, care a urmarit modul in care edilii asigura serviciul de permanenta si daca acestia detin o lista cu necesarul pentru posibile viituri, in perioada avertizarii de cod galben. Primaria comunei Turcinesti a fost prima verificata, insa primarul Vasile Goga nu a reusit sa prezinte o lista cu voluntari care sa intervina in caz de urgenta. Totodata, el nu a avut nici lista cu materialele si utilajele pe care trebuie sa le aiba la dispozitie in cazul unei interventii.

Vasile Gogalniceanu a afirmat ca s-a descurcat cu forte proprii, cand a avut inundatii in comuna, cu toate ca a solicitat sprijinul prefecturii. Primarul (PSD) a declarat, la finalul controlului, ca, „daca in locul meu ar fi fost prezent viceprimarul PNL, partid din randurile caruia provine si prefectul Banta, controlul s-ar fi incheiat cu bine si toata lumea ar fi fost multumita.”, a precizat Vasile Gogalniceanu.

Urmatoarea oprire a fost Primaria din Stanesti. Nici edilul Vasile Parvulescu nu a putut sa arate o lista cu bunurile si dotarile necesare unei astfel de situatii de urgenta. In schimb, s-a prezentat cu doua drujbe, ca mijloace de protectie impotriva apelor.

In timp ce prefectul Banta a incercat sa il convinga pe edil ca nu poate sa opreasca o inundatie cu drujba, Vasile Parvulescu a replicat, aparandu-se, ca „nu e prima data cand se intampla asa ceva. Am fost la Prefectura sa ma ajute pentru niste proiecte si nu au facut asta. Acum cred ca toata treaba e pornita de la PNL, ca doar au mai incercat ei din astea”, a continuat primarul din Stanesti.

Ultima primarie controlata a fost cea din comuna Runcu, unde primar este liberalul Adrian Campeanu. PrefectulVictor Banta a gasit inchise usile primariei, iar edilul nu se afla acolo. „Am gasit o serie de nereguli si de aceasta data. Nici vorba de un control politic, iar ca dovada este faptul ca, la Runcu, primarul nici macar nu era pe aici. Si el va fi sanctionat, ca toti ceilalti.”, a mentionat prefectul Victor Banta.

Pentru mai multe informatii viziteaza Gardianul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri