Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Gardianul: Peste 800.000 hectare de padure au fost distruse in urma taierilor ilegale

Peste 800.000 ha de padure au fost distruse pana in 2007, lemnul fiind prelucrat in gaterele neautorizate, iar cea mai mare parte a cantitatii, exportata. Fondul forestier din Romania este in prezent de 6,2 milioane de hectare.

De altfel, estimarile facute la nivelul Ministerului Agriculturii arata ca ponderea suprafetelor impadurite in totalul suprafetei Romaniei se situeaza sub media europeana si cu mult sub nivelul pe care cercetatorii il considera ca fiind un prag minim posibil, respectiv 35%. Presedintele Federatiei pentru Apararea Padurilor, Marian Stoicescu, a apreciat ca mai mult de jumatate din suprafata de 800.000 ha a fost distrusa partial, in timp ce in celelalte cazuri padurile au fost taiate in totalitate.

„Aceasta situatie a afectat si ariile protejate intr-o perioada, insa dupa aparitia legislatiei in domeniu, taierile ilegale au fost stopate. Pe de alta parte, actuala legislatie referitoare la sectorul forestier a determinat distrugerea padurilor in sectorul privat”. Stoicescu mai spune ca prelucrarea lemnului provenit din taierile ilegale s-a facut in debitele neautorizate.

Cantitatea de lemn obtinuta s-a folosit in productia interna pentru constructia de case, dar cea mai mare parte a fost exportata. Potrivit lui Marian Stoicescu, proiectul Codului silvic, discutat in acest moment, va inrautati si mai mult situatia. „Exista un articol care precizeaza ca suprafata maxima aflata in posesie care poate fi scoasa din fond este de 500 mp, dar de fapt ar trebui o restrictie procentuala. Practic exista pericolul ca padurile din zonele limitrofe sa dispara”, a completat presedintele federatiei.

In ceea ce priveste masurile pentru regenerarea padurilor, Romsilva a anuntat ca in 2008 se vor executa lucrari pe o suprafata de 15.400 ha, din care 7.830 ha vor fi impadurite. Planurile Romsilva prevad ca 63% din program sa fie realizat in prima jumatate a acestui an si se vor folosi peste 57 milioane de puieti din pepinierele proprii. Pentru regenerarea si impadurirea terenurilor degradate se vor cheltui circa 130 milioane de lei.

Pentru mai multe informatii vizitati Gardianul

spot_img

Ultimele știri