Cea mai mare livada de pomi fructiferi din vestul tarii, aflata in localitatea timiseana Periam, a cazut „prada” jocurilor de interese de pe piata speculatiilor cu terenuri din zona.
Sute de piersici, caisi, meri si visini aflati la maturitate au fost taiati si dezradacinati, iar terenul, evaluat la mai multe milioane de euro, a fost introdus in circuitul imobiliar. Afacerea poarta semnatura speculantilor de terenuri din zona, care au reusit sa-i convinga pe mai-marii judetului, si in special pe reprezentantii Agentiei Domeniilor Statului (ADS), sa atribuie cele aproape 110 hectare de livada taranilor care aveau adeverinte de proprietate, dar nu fusesera pusi in posesie din cauza lipsei de teren.
Paradoxal, in momentul in care oamenii si-au primit pamanturile inapoi, acestea apartineau deja afaceristilor din domeniul imobiliar, in conditiile in care acestia, cunoscand detaliile retrocedarii, le cumparasera la preturi de nimic adeverintele de proprietate.
ADS face jocurile mafiei imobiliare
In 27 mai 2002, SC „Agrolemair” SRL Timisoara, apartinand femeii de afaceri Irina Magyar, a participat la licitatia organizata de o firma de lichidari judiciare si si-a adjudecat toate bunurile mobile si imobile apartinand SC „Ionatim” SA Periam, judetul Timis. Suma pentru care s-a intrat in posesia patrimoniului „Ionatim”, printre care si livada de pomi fructiferi de aproape 110 ha, a fost de 1,5 miliarde de lei, bani care s-au achitat integral. „Intentionam sa accesam un proiect SAPARD si sa facem o livada etalon pentru vestul Romaniei. In acest sens, am fi beneficiat de sprijinul unei firme cu capital japonez cu sediul in Bucuresti, care ne-ar fi consiliat pentru a scoate productii- record de fructe”, ne-a declarat Irina Magyar. Pentru a-si proteja investitia in plantatia de pomi fructiferi evaluata la peste 2,5 miliarde de lei, Irina Magyar a cerut ADS sa-i concesioneze terenul, ce apartinea statului, pe o perioada de 49 de ani. Desi, intr-o prima faza, fostul ministru al agriculturii Ilie Sarbu ar fi fost de acord, dupa circa cinci luni, Primaria Periam a emis titluri de proprietate unor cetateni care nu avusesera pamant niciodata in arealul livezii. Asta desi Legea 1/2000, modificata prin OUG 102/2001, preciza clar ca „pentru terenurile fostilor proprietari, persoane fizice, pe care se afla plantatii de hamei, viticole sau pomicole in functiune, restituirea se face pe alt amplasament, daca exista suprafete suficiente, sau se acorda despagubiri in conditiile legii”.
Mai mult, taranii pusi in posesie pe locatia respectiva au recunoscut ca au vandut terenul prin tranzactionarea adeverintelor de proprietate. „Ni s-a facut propunerea de a vinde la un investitor strain, ca dupa ce l-am vandut sa aflam ca pamantul nostru este in piersicarie. Daca stiam ca acolo ni se va da – si nu asa cum am fost instiintati, in alte localitati departate -, nu-l vindeam, mi-l luam singur ca este langa sat”, a declarat Traian Boar, din Pesac. Acelasi lucru il sustin si alti localnici, printre care Bias Floarea, Maria Andras, Miron Vichente, s.a. Toti au cedat ofertei de a vinde pamantul, adica adeverintele de proprietate, convinsi ca primesc terenurile in alte parti, nu in livada.
In zadar a incercat Irina Magyar sa anuleze in instanta titlurile de proprietate. A pierdut de fiecare data, in timp ce cumparatorii terenurilor, printre care si fostul viceprimar al Periamului, Nicolae Dumitras, au defrisat toata livada, pentru a elibera terenul. Dupa ce a pierdut definitiv si irevocabil si ultimul proces cu ADS si autoritatile timisene responsabile de distrugerea livezii, femeia a facut toate demersurile pentru a duce acest caz in atentia Curtii Europene a Drepturilor Omului.
Cercetari penale in dosarul „Livada”
Inspectoratul Judetean de Politie Timis a inceput urmarirea penala impotriva a cinci persoane implicate in tranzactionarea ilegala a terenurilor pe care s-a aflat cea mai mare livada de pomi fructiferi din vestul tarii, a caror valoare pe piata imobiliara atinge cateva milioane de euro. Intre acestea se afla si vicepresedintele PSD Timis, Nicolae Oprea, fost director al Directiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala Timis, care este acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice. Potrivit anchetatorilor, in luna octombrie 2002, invinuitii au semnat si au acceptat stampilarea unui proces-verbal cu antetul Primariei Periam prin care ADS Bucuresti a predat o suprafata de 107,68 hectare de livada catre comisia locala de fond funciar. Desi, cu cateva luni inainte, livada fusese adjudecata la licitatie de Irina Magyar, pe respectiva suprafata de teren au fost improprietariti rapid mai multi cetateni din Periam.
Ulterior, acestia si-au vandut parcelele speculantilor de terenuri, „comercializand” adeverintele primite de la primarie. Mai mult, in titlurile de proprietate emise de Primaria Periam se mentiona ca este vorba despre teren arabil, nicidecum despre o livada. „Am fost chemat sa dau o declaratie la politie, vizavi de problemele cu terenurile fostului Ionatim. Da, este adevarat, am semnat si eu acel proces-verbal, dar era vorba doar despre o formalitate, intrucat actele veneau in mapa directorului”, a recunoscut Nicolae Oprea. Prejudiciul creat atat statului, cat si firmei care a castigat livada la licitatie este de 15,5 milioane de lei, adica aproape cinci milioane de euro.
Pentru mai multe informatii viziteaza Gardianul