Gardianul: La hipodromul din Craiova caii de rasa sunt abandonati si lasati sa moara de foame

Ultimele exemplare cabaline de rasa de la hipodromul din Craiova sunt in pagul extintiei din cauza foamei si a lipsei de ingrijiri medicale. Proprietarul a cinci cai – patru cai si un manz -, nimeni altul decat Lucian Pricina, director al unei directii din cadrul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, i-a abandonat, iar acum minunatele cabaline mai supravietuiesc din mila angajatilor Clubului Sportiv Municipal Craiova.

Cei patru cai adulti au fost dusi la ce a mai ramas din hipodromul craiovean, in august 2007, chiar de catre Lucia Pricina. Ovidiu Podaru, antrenor de calarie, a spus: „Intelegerea a fost ca noi sa avem grija de ei, iar cel care ni i-a adus sa furnizeze hrana si banii pentru medicatie, vaccinuri. Omul voia sa-i antrenam pentru calarie, pentru familie. Noi aveam deja 11 cai ai Clubului Sportiv Municipal Craiova. Numai ca lucrurile n-au stat asa. Cand i-a adus, erau speriati rau, nu veneau la mana, nu stateau la periat. Din aprilie 2008, proprietarul nu s-a mai ingrijit deloc de ei. Am sunat, am vorbit de cateva ori cu el. A zis sa-i scoatem afara si sa-i impuscam. Problema este ca nu avem nici un act, n-a facut nici o adresa, macar sa stim ca ii lasa definitiv la noi, la club. Si asa abia ne descurcam, pentru ca sunt oameni care ne ajuta – sunt medici care ne dau vaccinuri sau medicamente pe datorie, pana obtinem bani ca sa le platim, sunt oameni care doneaza cate ceva, oameni care ne sponsorizeaza cu fan si furaje. Abia ne descurcam. Si e pacat de ei, ca sunt sanatosi, n-arata rau. Unii sunt adusi de la Cislau, unde e herghelie de pursange. Nici deparazitarea nu s-a mai facut de ceva vreme, si la ei nu merge oricum. Daca nu faci la tot grajdul, degeaba te-ai apucat sa faci la doi, trei”.

Umilinta si o bucata de zahar

Bietii cai de rasa au fost vizitati si de Aurelia Loaca, vicepresedinta Federatiei Romane pentru Protectia si Controlul Animalelor. Scene revoltatoare au avut loc atunci cand aceasta a intins palma in care avea cateva bucatele de zahar. Plini de umilinta, manzul si mama acestuia au luat zaharul delicat cu buzele, l-au rontait repede, apoi au intins iar capelele, cerand parca sa li se mai dea din acea „delicatese”, de care nu mai avusesera de mult timp parte. „Abandonarea animalelor intra la cruzimi si legea pedepseste astfel de acte cu inchisoare de la unu la trei ani. Noi nu suntem invatati sa ne asumam faptele. Ai luat un cal, un animal de orice fel, ingrijeste-te apoi de el. Nu-l poti abandona ca pe o jucarie inutila. Vom lua legatura cu proprietarul si, daca nu va lua atitudine, ii vom face chiar plangere penala. Avea variante: putea sa vanda caii, putea sa anunte Protectia Animalelor daca nu-l mai interesau. Putea macar sa trimita o hartie, o adresa prin care sa instiinteze acesti oameni ca nu-i mai vrea. L-am sunat pe domnul Lucian Pricina si a recunoscut ca acesti cai ii apartin. Ii vom trimite o adresa oficiala. Intre timp, noi putem acorda asistenta medicala si hrana pentru animale”, spune vicepresedinta Federatiei.

Copiii sunt dusi la McDonald’s, nu la hipodrom

Alte comentarii sunt de prisos. Indiferent de motive, nu poti lasa asemenea animale sublime sa moara de foame. Inca de la inceputul secolului XX, hipodromul din Craiova se afla in circuitele interne si internationale si dispunea de o excelenta hergelie de cai de rasa. Obiectivul era, alaturi de parcul Romanescu in care este situat, principala atractie a Craiovei. Putine orase din Romania, si nu numai, aveau asa ceva. Acea minunata hergelie si hipodromul a intrat pe mana fostei militii, odata cu instaurarea regimului comunist. Spre sfarsitul anilor ’70 – inceputul celor ’80, a inceput declinul. Exemplarele ce mai ramasesera din vechea hergelie a Baniei au devenit cai ai militiei, folositi pentru mentinerea ordinii in jurul stadionului „Ion Oblemenco”, la partidele de fotbal ale Universitatii Craiova. Acum, nici aceia nu mai sunt. „O sa trecem pe o lista pe toti binefacatorii. Ar trebui revigorat acest sport. Sa vii aici sa te relaxezi, cu atat mai mult, cu cat noi avem deja un astfel de loc. Dar… depinde de cultura, de educatie. Noi preferam sa ne ducem copiii la McDonald’s…”, a mai spus Ovidiu Podaru, care, din nefericire, are dreptate.

spot_img

Ultimele știri