Gardianul: Din 15 mai, Korodi va interzice vanatoarea si pescuitul industrial in Delta Dunarii

Romanii, dar si strainii pot sa-si ia adio de la practicarea vanatorii in Delta Dunarii. Attila Korodi, ministrul mediului si dezvoltarii durabile, ne-a declarat ca din primavara vanatoarea va fi interzisa cu desavarsire in acest spatiu care face parte din patrimoniul mondial al UNESCO. La fel se va intampla si cu pescuitul industrial, insa chestiunea va fi rezolvata numai dupa consultarea cu comunitatile locale. Tot in colaborare cu primariile se va face si colectarea deseurilor electronice si electrocasnice. Spre deosebire de anul trecut, „marea debarasare” se va organiza in 2008 nu o data, ci de patru ori

-Domnule ministru, cum de s-a permis vanatoarea in Delta Dunarii, cu toate ca exista o lege care interzicea acest lucru?

-Delta Dunarii face parte din patrimoniul mondial al UNESCO, avand in acelasi timp statut de rezervatie a biosferei, de zona umeda de importanta internationala si de sit al patrimoniului natural universal. Or, in legea vanatorii, care este in vigoare de cativa ani, scrie foarte clar ca nu se vaneaza in siturile patrimoniului mondial. Dar nimeni nu a dorit sa vada aceasta prevedere si s-a facut abstractie de ea. Este adevarat ca exista o pasiune foarte mare legata de vanatoarea in Romania, atat printre romani, cat si printre straini. Insa cred ca se si doreste asocierea acestei teme cu prezenta vanatorilor straini, care vin si profita de fondul de vanatoare al Romaniei. Eu personal nu pot sa accept ca vanatoarea sa degenereze intr-un macel, chiar daca este utila in zonele in care unele specii de animale se inmultesc accelerat.

-Putem declara definitiv inchis sezonul de vanatoare in Delta Dunarii?

-Daca ma intrebati pe mine, da, dar pentru a face totul dupa litera legii, am solicitat oficial Ministerului Agriculturii sa nu mai includa nicio zona din Delta in fondurile de vanatoare. Le-am transmis si documentatia privind limitele ariilor naturale protejate, in format GIS, pentru ca reprezentantii Ministerului Agriculturii au cerut dovezi clare ca Delta Dunarii este parte a patrimoniului mondial UNESCO. Noi am solicitat ca de anul acesta, dupa terminarea sezonului de vanatoare, aceasta activitate sa fie interzisa in Delta. Aceasta inseamna ca din 15 mai nu se va mai vana in acest sit. Daca Ministerul Agriculturii nu se conformeaza, noi nu vom mai elibera nicio autorizatie de functionare pentru fondul de vanatoare. Vom merge mai departe si pentru limitarea cotelor pe care Agricultura le da pentru vanarea ciocarliei, pentru ca aceasta specie este foarte „iubita” de cetatenii straini.

-Aveti de gand sa luati masuri similare si in privinta pescuitului?

-Da, dar numai a pescuitului industrial, care trebuie limitat in Delta Dunarii. Desigur, vom pune in practica aceasta chestiune in colaborare cu comunitatile locale. Localnicii trebuie sa stie ca nu vom interzice pescuitul pentru satisfacerea necesitatilor comunitatii, pentru ca pestele este o resursa de hrana de care ei chiar depind. Am discutat deja cu ministrul agriculturii despre acest subiect, iar Ministerul Agriculturii va acorda asistenta tehnica si ii va invata pe localnici cum sa acceseze programele de finantare pentru alte tipuri de activitati. Aceasta reconversie va ajuta si la limitarea braconajului, pentru ca sistemul dezvoltat de catre Agentia Nationala de Piscicultura nu restrange aceasta activitate ilegala. Oricum, Delta Dunarii nu ofera decat o cantitate mica de peste din ceea ce se consuma in Romania, asadar nu putem spune ca interzicerea pescuitului industrial va avea consecinte economice la nivel national.

-In ce domenii intentionati sa mai faceti „curatenie”?

-Vrem sa continuam ceea ce am inceput anul trecut, prin colectarea deseurilor electrice si electrocasnice. „Marea debarasare” va fi organizata nu o data, ci de patru ori pe an in 2008, in prima sambata din lunile aprilie si mai, respectiv septembrie si octombrie. Noutatea este ca, din toamna, vom include si zonele rurale in aceasta actiune, pentru ca si aici exista deseuri periculoase si voluminoase, in cantitati mari.
Nu cred ca vom reusi sa ajungem chiar in fiecare sat si comuna, dar speram sa-i atragem pe cetatenii care locuiesc in vecinatatea marilor orase. Romanii trebuie sa se obisnuiasca sa-si scoata vechile televizoare stricate sau orice alt asemenea deseu in fata curtii sau a blocului, in zilele cand se vor organiza actiunile de colectare. Asa se intampla in toate tarile din Uniunea Europeana. Mai departe, primariile, prin firmele de salubrizare, colecteaza deseurile, le transporta la depozitele special amenajate, iar producatorii si importatorii de electronice se ocupa de tratarea si reciclarea lor.

-Lumea s-a obisnuit sa arunce gunoaiele pe unde apuca, mai ales la sate.

-Asa este, iar consecintele se vad cand vin inundatiile, pentru ca oamenii nu-si dau seama cat de grav este sa-si arunce deseurile in spatele casei ori pe marginea paraurilor. Acesta este motivul pentru ca pana la sfarsitul anului fiecare localitate a Romaniei sa aiba incheiat un contract de salubrizare. Adica primariile din fiecare sat sau comuna vor trebui sa aiba grija sa incheie un asemenea document. Cine nu se conformeaza va fi amendat, pentru ca avem posibilitatea sa o facem prin instrumentele noastre, respectiv agentiile teritoriale de mediu si Garda de Mediu.

Pentru mai multe informatii viziteaza Gardianul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri