Aproximativ 48.000 de hectare din Delta, dintr-un total de 80.000, vor trebui renaturate pana in 2013, data la care se finalizeaza Master Planul pentru Delta Dunarii. Din 1993 insa, data la care a demarat programul de reconstructie ecologica a Deltei si pana in prezent au fost renaturate doar 15.000 de hectare degradate.
"O treime din suprafata totala a Deltei a fost distrusa in timpul comunismului. Multe zone au fost indiguite si desecate. Balti populate altadata de multe specii de pesti si de pasari au devenit terenuri agricole sau bazine pentru productie piscicola. Toate acestea au amplificat, an de an, dezastrul ecologic din Delta", sustine Paul Cononov, guvernatorul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. "Riscam sa pierdem multe specii de pesti si de pasari daca nu facem nimic. Morunul, pastruga, somnul, stiuca, pelicanul sau pescarusul pot deveni cat de curand doar amintiri frumoase in mintea localnicilor", mai spune guvernatorul Deltei.
"Master lanul pentru Delta Dunarii structureaza programul investitiilor pe doua etape: prima dintre ele acopera perioada 2005-2009, iar cea de-a doua este intre 2009 si 2013", a explicat, ieri, intr-o conferinta de presa, Romulus Stiuca, directorul Institutului National de Cercetare Dezvoltare Delta Dunarii. Conferinta a marcat finalizarea reconstructiei ecologice a 687 hectare pe Bratul Sfantul Gheorghe. Practic, acum se asigura circulatia apelor in zonele depresionare din ostroave, in principal in stufarii, mlastini, tufarisuri si pajisti. "Se vor reface habitatele pentru speciile de pesti si pasari, se va ameliora calitatea apelor si vom proteja resursele piscicole, cinegetice, vegetale si peisagistice", a precizat Grigore Baboianu, directorul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.
Renaturarea unui hectar costa 600 de euro
In ceea ce priveste valoarea investitiilor, costul mediu pentru un hectar renaturat este de aproximativ 600 euro, in functie de tipul solutiei adoptate, explica Romulus Stiuca. Finantarea investitiilor este asigurata in mare parte prin alocatii bugetare. Pe viitor insa, Paul Cononov nu exclude posibilitatea ca o parte din banii necesari pentru investitiile viitoare sa fie asigurata din fonduri europene. Conform directorului Institutului Dunarii, pana la sfarsitul anului se vor finaliza lucrarile de reconstructie ecologica pe Canalul Dunavat, pe o lungime de aproximativ 5.630 hectare. "Vom avea si beneficii economice de pe urma acestor lucrari. In zonele redate naturii se va putea pescui, recolta stuf si exploata masa lemnoasa, si ecoturismul va fi incurajat", a mai spus Cononov.
Pentru mai multe informatii viziteaza Gardianul