Gardianul de Transilvania: Potopul s-a abatut din nou peste Transilvania: drumuri rupte, gospodarii inundate si oameni disperati

Ploile torentiale care s-au abatut peste mai multe judete ale Transilvaniei in ultimele zile au lasat in urma prapad.

La Cluj, sase locuinte si 5 anexe gospodaresti au fost inundate, ieri, in urma ploii torentiale care s-a abatut asupra judetului Cluj. Apele au ucis mai multe pasari de curte, iar peste 17 hectare de terenuri cultivate au fost distruse.

De asemenea, din cauza furtunii a avut de suferit si terasamentul de cale ferata pe o lungime de 100 de metri. Astfel, a fost necesara oprirea unui tren cu destinatia Baia-Mare timp de aproape o ora, pana la verificarea de catre reprezentantii CFR-ului a portiunii afectate de ape. Apele au acoperit si DN 1 C pe o distanta de 160 de metri, iar drumul de acces spre satul Muncel a fost deteriorat pe o lungime de un kilometru. Repararea acestuia a durat mai multe ore si circulatia s-a desfasurat pe un singur sens. Colmatarea Vaii Caselor a dus la intreruperea curgerii normale a apei, iar podetul de acces spre calea ferata a fost si el distrus. O echipa formata din 25 de pompieri a actionat timp de cateva ore la scoaterea apei din gospodariile oamenilor cu ajutorul pompelor.

In judetulBistrita-Nasaud, o portiune din DN 17 C, care leaga Nasaudul de statiunea Sangeorz-Bai, a fost blocata de aluviuni la iesirea din comuna Rebrisoara. Pietrele, lemnele si noroiul au venit de pe Paraul Rapii, care traverseaza soseaua si se varsa in Raul Somes. Drumul a fost deblocat dupa mai bine de o ora.
Totodata, apele au inundat si patru gospodarii, situate in apropiere, dupa ce un podet s-a colmatat si a facut ca paraul sa iasa din matca si sa inunde drumul si gospodariile din jur.

De departe insa, municipiul Oradea a fost cel mai afectat. Potopul care s-a abatut, miercuri dupa-amiaza, a transformat, in mai putin de o jumatate de ceas, zeci de strazi in rauri, sute de masini ramanand blocate in trafic.

Cantitatea enorma de precipitatii a dat peste cap intregul sistem de canalizare urbana, care-a dat pe-afara.
Interesant este faptul ca sistemul urban de canalizare, care este aproape nou, refacut din vistieria publica pe bani grei, nu a facut fata ruperii de nori, iar apa care a erupt din canalizari a inundat chiar si curtile caselor. In unele zone, apa a acoperit cu jumatate de metru, sau chiar mai mult, zona carosabila, iar in cateva cartiere apa a ajuns pana sub geamurile caselor.

Si municipiul Baia Mare a fost afectat de inundatii. Mai multe artere principale de circulatie au fost acoperite de ape in numai un sfert de ora. Vinovat, ca de fiecare data a fost sistemul de canalizare, care nu a putut capta uriasa cantitate de apa cazuta intr-un timp extrem de scurt.

Pentru mai multe informatii viziteaza Gardianul de Transilvania

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri