Fabrica de anvelope a concernului german „Continental” AG din Timisoara, cea mai importanta investitie straina din vestul tarii, a adus in pragul disperarii locuitorii din zona de est a orasului de pe Bega. Oamenii reclama faptul ca nivelul ridicat al poluarii are efecte dezastruoase asupra starii lor de sanatate si distruge lent mediul inconjurator. „De cand a inceput productia de anvelope, toata zona a fost parjolita de norii toxici din atmosfera. In gradina nu se mai face nimic, degeaba mai plantam rosii sau ceapa, se usuca imediat. Am avut meri si piersici care s-au uscat si a trebuit sa-i tai. Fetita mea, care are doar trei ani si jumatate, a suferit o afectiune cronica la caile respiratorii. E dezastru!”, spune Vasile Grigoriu, a carui casa, situata pe strada Avram Imbroane nr. 62, chiar vizavi de fabrica, se afla mai tot timpul in zona critica a norului toxic.
Amenda de 600 milioane de lei de la Garda de Mediu
Mirosul greu de cauciuc ars strabate tot cartierul, iar aceasta alterare brusca a aerului este resimtita imediat cand ajungi in acea parte a orasului, chiar daca la rcativa pasi se afla Padurea Verde. „Cand intru in zona, imediat dupa calea ferata, de la bariera, se simte un miros greu de cauciuc. Aerul devine aproape irespirabil. Iarna se simte cel mai tare”, ne spune postasul care imparte corespondenta in cartierul UMT. Spusele sale sunt confirmate si politistul de proximitate, agentul sef principal Gavril Mihailescu, de la Sectia 5 Politie.
„Principala problema reclamata de oameni este poluarea. Asociatiile de proprietari de pe strazile Copernic, Albinelor si Ion Ionescu de la Brad au inceput sa stranga semnaturi pentru ca acestei fabrici sa nu i se prelungeasca autorizatia de mediu, daca nu-si rezolva problemele cu poluarea”.
In ciuda indolentei cu care edilii Timisoarei trateaza acest subiect, Comisariatul Judetean Timis al Garzii de Mediu monitorizeaza fabrica de cauciucuri a „Continental” AG si chiar a aplicat o sanctiune de 600 milioane de lei vechi pentru lipsa autorizatiei de functionare. ” Au contestat sanctiunea in instanta, insa noi am castigat. Sigur, ei sunt in curs de reautorizare, dar pana la avizul final vom face masuratori si vom preleva probe de vegetatie pentru a constata daca este vorba despre poluare, respectiv un risc major pentru mediului inconjurator sau doar despre un disconfort creat populatiei din zona”, ne-a declarat comisarul sef al Garzii de Mediu Timis, Marian Eperies.
„Mirosul de cauciuc exista, dar nu este toxic”
De cealalta parte, reprezentantii Continental AG recnosc ca mirosul exista, dar sustin nu este toxic. „Fabrica de la Timisoara este cea mai moderna unitate de productie a concernului din Europa. Standardele din Germania sunt pastrate si in Romania, de aceea nu se poate spune ca am lucra cu alte unitati de masura. Acel nor toxic despre care se vorbeste atat este, de fapt, abur industrial. Asa spun masuratorile. Fiecare fabrica, fie ca produce detergenti sau ciocolata, degaja in atmosfera un miros specific. In cazul nostru, este vorba despre miros de cauciuc. Suntem in curs de prelungire a autorizatiei de mediu si speram sa nu fie nici o problema”, spune purtatorul de cuvant al companiei, Ildiko Kovacs.
Inaugurata in luna octombrie 2000, fabrica de anvelope din Timisoara este cea mai mare investitie a concernului Continental AG in Romania, fiind evaluata la peste 170 milioane de euro. Intinsa pe o suprafata de 16,5 hectare, fabrica are 1100 de angajati si produce 35.000 de anvelope pe zi.
Pentru mai multe inforamtii viziteaza Gardianul