Toate spatiile cu verdeata din orasele Romaniei ar putea avea un regim special, indiferent ca sunt in proprietate publica sau privata. Autoritatile de mediu vor sa modifice legea astfel incat nimeni sa nu poata construi pe un asemenea teren, iar parcela respectiva sa ramana in cotinuare un loc verde. "Mai mult, actele administrative sau juridice, emise sau incheiate cu nerespectarea prevederilor actului normativ respectiv, vor fi lovite de nulitate absoluta. Noi vrem sa interzicem atat reducerea suprafetelor verzi, cat si stramutarea lor", a declarat, ieri, Lucia Varga, secretar de stat in cadrul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile.
Ea spera ca proiectul in discutie va fi aprobat maine de catre membrii Executivului, astfel incat sa devina litera de lege in perioada urmatoare. Acesta este doar primul pas, care va permite primariilor sa atinga cota de spatiu verde pe cap de locuitor impusa de autoritatile centrale. "Am decis ca, pana la sfarsitul lui 2010, fiecare localitate trebuie sa aiba 26 metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor", a adaugat Lucia Varga. In prezent, fiecare roman beneficiaza de aprox imativ opt metri patrati, cu mult sub "portia" de verdeata din alte tari. Spre exemplu, locuitorii Varsoviei se pot lauda cu 32 mp, londonezii, cu 64 mp, in timp ce la Stockholm, media este de 83 mp de spatiu verde. Cum vor reusi primariile sa cultive terenurile virane ale oraselor, pentru a mari cota de verdeata? "Autoritatile locale pot sa decida singure politica de protectie a mediului.
O alta solutie, data de reprezentantii societatii civile, este amenajarea teraselor blocurilor ca zone verzi, dupa modelul practicat in Occident. Lucia Varga a explicat ca aceste initiative pot fi puse in practica cu bani de la Guvern. "Totul este sa fie depuse proiecte de amenajare a parcurilor. Anul acesta am aprobat deja 102 proiecte de construire de parcuri in mai multe orase ale tarii", a mai spus secretarul de stat.
Pentru mai multe informatii viziteaza Gardianul