Gardianul: Baronii se intorc. Greii PSD vor sa concesioneze Delta Dunarii

Un grup de 12 senatori si deputati, in frunte cu Adrian Nastase, pregateste concesionarea apelor din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. Tronsoanele de pescuit vor fi atribuite unor persoane fizice sau asociatii de pescari care vor extermina populatia piscicola din zona, cu predilectie speciile rare.

Pe lista initiatorilor unui proiect de lege in acest scop se afla 12 deputati si senatori (sapte de la PSD, doi de la PDL si cate unul de la PNL, PC si UDMR). Printre ei, cativa lideri ai Asociatiei Generale a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din Romania, in frunte cu fostul sef al Guvernului Adrian Nastase si fostul ministru al agriculturii Ilie Sarbu.

Potrivit proiectului de lege privind pescuitul si acvacultura, „atribuirea se va face pe fiecare zona sau tronson de pescuit unui singur beneficiar din fiecare categorie de activitate, pe baza unui contract de concesionare a dreptului de exploatare durabila prin pescuit a resurselor acvatice vii”. Pretextele celor 12 initiatori sunt dezvoltarea acvaculturii, reducerea birocratiei si adoptarea „rapida a unui cadru juridic in conformitate cu regl
ementarile UE”.

Reprezentantii pescarilor din Delta Dunarii s-au intalnit, ieri, la Tulcea, pentru a riposta fata de ceea ce ei denumesc „reintoarcerea baronilor Deltei”. Acestia ii acuza pe initiatorii noii Legi a pescuitului si acvaculturii, al carei proiect a fost depus in Parlament, ca vor sa puna mana pe resursele Deltei, asa cum au facut in urma cu cinci ani. „Ne-am luptat cinci ani sa scapam de concesionari si sa ne organizam pe plan local, iar acum unii vor sa puna din nou mana pe apele din Delta Dunarii si sa ne faca sclavi. Cei 12 initiatori au introdus in lege un articol prin care cer atribuirea zonelor sau tronsoanelor de pescuit unui singur beneficiar, pe baza unui contract de concesiune”, ne-a declarat Lucian Sanda, presedintele Federatiei Pescarilor din Delta Dunarii.

El a precizat ca cei 12 parlamentari initiatori nu au cerut si punctul de vedere al pescarilor. „Perioada de concesionare a zonelor sau tronsoanelor de apa din Delta poate fi pe mai multi ani”, a mai spus Lucian Sanda.

Nici guvernatorul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Paul Cononov, nu a fost consultat pe tema noii legi. „Nu am fost anuntat de aceasta noua lege si vom transmite toate amendamentele la Senat si Parlament”, ne-a declarat Paul Cononov.

Adrian Nastase: Sustin proiectul de lege

Adrian Nastase, presedinte de onoare al Asociatiei Generale a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AGVPS), ne-a declarat ca sustine proiectul de act normativ. „Sustin proiectul de lege privind pescuitul si acvacultura. Cei 12 initiatori sunt din toate partidele parlamentare, nu numai din PSD. Trebuie sa vorbiti cu initiatorii principali ai acestei propuneri legislative”, ne-a recomandat Adrian Nastase. Si senatorul PC Gavrila Vasilescu, un alt semnatar al propunerii legislative, ne-a trimis la initiatorii propunerii legislative. „Nimeni nu a semnat la intamplare. Majoritatea celor care au semnat sunt membri in consiliul Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor. Iar propunerile vin dintr-o zona a specialistilor. In acest domeniu trebuie facute anumite reglementari pentru ca e multa dezordine. Eu am semnat aceasta initiativa in octombrie sau noiembrie 2007”, ne-a spus Gavrila Vasilescu.

„Legea pescuitului si acvaculturii este in dezbatere la Senat si la Camera Deputatilor. In functie de amendamentele Ministerului Agriculturii si a asociatiilor de pescari din Delta Dunarii, vor fi unele modificari ale Legii pescuitului”, ne-a declarat Florin Iordache, unul dintre initiatorii noii legi a pescuitului.

Bittner si Raduta ar putea sa revina in Delta

Odata votat, noul proiect de lege i-ar readuce in forta pe fostii baroni ai Deltei, intrucat conditiile de atribuire a concesiunilor prevazute in noul proiect de lege sunt in mare parte identice cu cele din caietele de sarcini din 2003.

Practic, asociatiile de pescari din Delta nu vor putea asigura capacitatile de productie si de stocare cerute si nu vor indeplini conditiile de eligibilitate tehnica si financiara.

Marii concesionari din epoca Nastase au fost Alexandru Bittner, deputatul PSD Dan Verbina si Robert Raduta.

Braconierii din Constanta, Braila si Galati fac prapad in Delta

Braconajul pe canalele interioare ale Deltei Dunarii continua sa faca ravagii. In ciuda controalelor organizate de autoritati – ce-i drept, sporadice -, prinderea braconierilor este cat se poate de dificila. „Pe localnici reusim sa-i mai prindem asupra faptei. Mai greu este cu retelele de pescari certati cu legea, pentru ca acestia sunt bine organizati. In marea lor majoritate, nu sunt localnici, provenind din Galati, Braila si Constanta”, ne-a declarat Octavian Popa, comisarul general al Garzii Nationale de Mediu (GNM). De multe ori, capturarea braconierilor implica adevarate negocieri cu acestia. Octavian Popa povesteste ca inspectorii care realizeaza controalele incearca sa-i ia pe oameni „cu frumosul”, dintr-un simplu motiv: pescarii sunt inarmati si pot deveni violenti.

„Activitatea lor este nu numai ilegala, dar provoaca si pagube mediului. Plasele monofilament – a caror utilizare este ilegala – pe care le folosesc braconierii prind si pesti mari, dar si puiet, afectand grav populatiile piscicole”, explica comisarul general. Pestele prins alimenteaza piata neagra, cu exceptia catorva tone, pe care autoritatile reusesc sa le confiste de-a lungul unui an. In 2007, „prada” inspectorilor Garzii a fost de doar doua tone de peste, alaturi de peste 2.000 de unelte confiscate, iar braconierii s-au ales cu sapte sesizari penale, potrivit datelor GNM. „In realitate, am prins peste mai mult, dar pe cel viu l-am aruncat inapoi in apa”, completeaza Octavian Popa.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri