Gardianul: ANM prognozeaza un an agricol bun. Temperaturi oscilante in primavara si o vara foarte calduroasa

Temperaturile vor oscila puternic in lunile aprilie si mai, in timp ce in iunie-august sunt asteptate calduri peste limitele normale, potrivit unei prognoze prezentata ieri de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).

Primavara va fi capricioasa anul acesta, cu temperaturi mai reci decat este normal pentru acest anotimp. Potrivit estimarilor meteorologice, in luna aprilie, in zonele depresionare din nordul si centrul tarii, termometrele pot indica temperaturi sub -5 grade Celsius, in timp ce in intervalele calde ale lunii, se pot inregistra si maxime de 25 grade Celsius. In privinta precipitatiilor, se asteapta sa cada cantitati sporite in vestul, centrul si sudul tarii. Nopti reci vor fi si in mai, conform datelor ANM, valorile minime apropiindu-se de limita de inghet in zonele depresionare.

Pe de alta parte, temperaturile cele mai inalte ar putea depasi 30 grade Celsius. Cat priveste lunile de vara, temperaturile vor depasi mediile multianuale in aproape toata tara, in timp ce ploile vor fi in limite normale, cu exceptia sudului si estului tarii, unde se asteapta deficit de precipitatii. Seceta va fi resimtita cel mai puternic in Dobrogea, Muntenia si estul Moldovei, mai arata datele ANM. Acesta sustine ca vara nu va fi pe tiparul cele din 2007, cand s-a inregistrat seceta, ci mai degraba asemanatoare cu cea de anul trecut.

Din punctul de vedere al precipitatiilor, Sandu a exclus posibilitatea unor inundatii cu urmari semnificative. “Prognozele nu ne arata pe harta deocamdata daca vor fi cantitati de precipitatii de 200 litri/metru patrat, dar asta nu inseamna ca nu pot fi inundatii in unele judete, pe raurile mici”, a spus seful ANM.

An bun pentru grau, dar nu si pentru porumb

Pentru domeniul agricol, temperaturile din intervalul aprilie-august evidentiaza un an “extrem de bun” pentru culturile de grau, insa nu la fel de bun pentru cele de porumb. Pe de alta parte, sectorul pomicol nu va fi afectat de precipitatiile abundente din lunile de primavara, a mai spus Ion Sandu.
In cadrul conferintei de presa prilejuite de Ziua Nationala a Meteorologiei, Sandu a atentionat ca reprezentantii Ministerului Agriculturii nu acorda importanta potrivita prognozei agrometeorologice si a subliniat ca aceasta trebuie consultata saptamanal de reprezentantii Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare (ANIF).

“Am primit un telefon zilele trecute de la ANIF si mi s-a cerut o harta. Nu asa se face. Dupa parerea mea, hartile agrometeorologice ar trebui sa ajunga saptamanal la ANIF, pentru ca cei de acolo sa stie ce au de facut”, a sustinut Sandu. Specialistii ANM au intocmit scenarii climatice pentru Romania, valabile pana in 2030, a sustinut ministrul mediului, Nicolae Nemirschi.

“Pana la finele lunii aprilie, pe site-urile Ministerului Mediului si al Administratiei Nationale de Meteorologie vor fi postate scenariile climatice pentru Romania, realizate din 2009 pana la nivelul lui 2030. Acestea vor indica domeniile sensibile la schimbarile climatice si autoritatile competente sa intervina”, a spus acesta. Ion Sandu a adaugat ca pentru Capitala este demarat un program pilot de prognoza a calitatii aerului, cu impact asupra sanatatii populatiei si ecosistemului.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri