Gardianul: Animalele de la Zoo Buhusi, eutanasiate inainte de a fi ucise de mizerie

Situatie dramatica la Gradina Zoologica din Buhusi, unde putinele animale ramase ar putea fi sacrificate din cauza lipsei de bani pentru hrana lor. Cazul a mai fost prezentat de cateva ori atat in presa externa, cat si in cea din tara noastra. Cu toate acestea, autoritatile locale nu au gasit nici o solutie pentru salvarea bietelor animale.

Potrivit unui reportaj recent realizat de jurnalistii de la agentia Associated Press, situatia animalelor este dezastruoasa. Gradina Zoologica din Buhusi se confrunta cu o grava criza financiara si este acum inchisa publicului. Multe animale au fost cedate altor gradini zoologice, iar cele care au ramas sunt numai piele si os. Angajatii spun ca situatia este extrem de grava. La Buhusi au mai ramas trei lei, patru cai salbatici si patru caini dingo. Conducerea gradinii zoologice spune ca, daca nu se va gasi un loc in care sa duca animalele, acestea vor fi omorate.

Fara hrana

Problemele Gradinii Zoologice Buhusi sunt si ale altor parcuri de acest gen din Romania si au aparut odata cu aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana. Conducerea a trebuit sa dispuna inchiderea gradinii zoologice bacauane, pentru ca nu exista bani pentru marirea spatiului in care stau animalele, asa cum cer standardele europene. Potrivit ABC News, autoritatile locale au intervenit cum au putut in aceasta criza. Animalele ramase in viata au fost hranite cu carne de la o societate de profil din localitate. Din pacate, acordul semnat de aceasta firma cu municipalitatea a expirat la inceputul acestei luni, astfel ca animalele nu prea mai au ce sa manance.

Solutia extrema

O iubitoare de animale din SUA, Laura Simms, a lansat si un proiect pentru salvarea patrupedelor de la Zoo Buhusi. Lion’s Roar (Racnetul leului) este numele acestui proiect prin care se cere ajutor pentru salvarea animalelor care au mai ramas, dar si pentru aducerea gradinii zoologice la standarde europene pentru a nu fi inchisa. Laura Simms spune ca o problema o constituie cei patru caini dingo, carora trebuie sa li se gaseasca un adapost. Se incearca transportarea lor in tara de origine, Australia, dar operatiunea este destul de complicata. Daca in cateva saptamani nu se va gasi o solutie pentru adapostirea lor, cei patru caini dingo risca sa fie eutanasiati, alaturi de lei. Cele doua femele, separate de masculi intr-o cusca, au devenit cam agresive, dupa ce cativa membri ai familiei de caini dingo de la Zoo Buhusi au murit, dar si din cauza ca nu au ce sa manance si stau in frig.

Parc de joaca pentru copii in locul gradinii

Gradina Zoologica din Buhusi a fost infiintata din initiativa profesorului Ioan Stan. Daca inainte de 1990 parcul a supravietuit datorita intreprinderilor socialiste si muncii patriotice, dupa 1 ianuarie 2007, standardele europene au impus minime drepturi si pentru animale, drepturi care, la Buhusi, nu pot fi respectate din cauza lipsei banilor. Spatiu mic, asistenta medicala precara, hrana mai mult din sponsorizari, dar putina… De anul trecut, vizitatorii nu mai au oficial acces in Gradina Zoologica. Unii lei au fost transferati intr-o rezervatie din Africa de Sud. Ursii au ajuns in rezervatia de la Zarnesti. Maimutele, cerbul lopatar, poneii si o barza si-au gasit locul in campusul de la Barlad. Au mai ramas doar trei lei si patru caini Dingo. Doi dintre lei se chinuiesc din cauza unor nervi sciatici, nemaiputand sa mearga, celalalt are glaucom. Clubul Elevilor Buhusi, care administreaza parcul, poarta negocieri cu doua asociatii pentru preluarea ultimelor supravietuitoare de aici. „Mai intai va trebui sa dezafectam, conform normelor europene, toata zona. Intentionam sa amenajam in spatiul dezafectat poligoane pentru educatie rutiera, pompieri sau pentru educatie sanitara. Am putea organiza aici tabere nationale daca vom avea locuri de cazare”, preciza profesorul Constantin Negulescu, directorul Clubului Elevilor, cotidianului „Desteptarea”. El adauga ca „ani si ani de zile am reusit sa tinem in viata aceasta locatie zoologica mai ales prin bani proveniti din sponsorizari”. Potrivit jurnalistilor de la cotidianul amintit, terenul se afla in domeniul public al statului. Primarul Ionel Turcea are un alt proiect: amenajarea unui parc de joaca pentru copii. Proiect pe care directorul Negulescu nu-l respinge.

Primarul Ionel Turcea: Animalele ramase mai au doar cateva saptamani de trait

Contactat telefonic, primarul localitatii Buhusi, Ionel Turcea, ne-a declarat ca municipalitatea nu se poate implica in problema gradinii, pentru ca este administrata de Clubul Elevilor, care a refuzat inca din 2002 s-o predea primariei. „Totusi, chiar daca am fi preluat-o noi, nu am fi avut posibilitati sa aducem gradina la standardele europene si din cauza lipsei de fonduri si a spatiului”, spune primarul. Solutia pentru cele cateva animale ramase va fi una extrema. „In cateva saptamani, animalele ramase vor fi eutanasiate, pentru ca sunt bolnave si nu avem unde sa le ducem”.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri