Pepiniera de grădinari: Garden Bio, grădina organică „programată” să uimească prin gust și varietate

Organizare și varietate. Sunt cuvintele care definesc cel mai bine grădina Garden Bio din Hideaga, de lângă Baia Mare. Garden Bio a fost înființată recent de Remus Bodoni, un fost manager de companie, „convertit” de câțiva ani la permacultură. Remus ne-a împărtășit ce l-a determinat să aleagă acest nou domeniu și ne-a explicat cum crede el că se poate face agricultură sustenabilă.

Remus Bodoni nu a fost dintotdeauna agricultor. A deținut și a condus o companie IT cu 150 de angajați. În urmă cu patru ani, a renunțat însă la ea, din cauza epuizării și a lipsei de satisfacție.

S-a apucat de permacultură cu gândul de a produce hrană de calitate pentru propria familie. Acum, împreună cu soția, fiul și soacra sa, își asigură 90% din necesarul alimentar. În plus, a început din acest an să și vândă o parte dintre roșiile obținute.

Recent, m-a sunat o clientă judecător din Baia Mare, să îmi spună că roșii mai bune decât ale mele nu a mâncat niciodată. Nu există o satisfacție mai mare pentru mine decât aceasta.

Cum arată Garden Bio, grădina programată să fie sustenabilă

În acest moment, Garden Bio înseamnă 4.000 de metri pătrați și un solar. În timp ce ne-a prezentat grădina, Remus ne-a vorbit despre ce tehnici și metode folosește, despre provocările întâmpinate, despre îmbunătățiri pe care le planifică, despre scopul și principiile din spatele micii sale afaceri.

 

Semințe rare, legume variate și gustoase

Remus insistă cu mândrie asupra faptului că toate semințele pe care le folosește sunt Heirloom – semințe organice, comandate în mare parte de pe rareseeds.com. Vorbește cu tristețe despre monopolul marilor corporații, care ne vor obliga în curând să mâncăm doar fructe și legume din semințe hibrid. La fel ca americanii de pe site-ul cărora cumpără semințele, Remus încearcă să păstreze soiurile tradiționale și să le răspândească deși, legal, nu se poate vinde.

gardenium.ro

În grădina sa, găsești tomate de toate culorile. Crazy Berry și Black Beauty sunt doar două tipuri. Li se alătură vinetele Rosa Bianca, alunele americane, cele trei soiuri de cartofi dulci, unul dintre cele mai vechi soiuri de grâu din lume, două soiuri de sparanghel, mai multe tipuri de kale, varza de Bruxelles, guliile, oca, castraveții japonezi, turmenicul, ghimbirul, sfecla uriașă și morcovul uriaș. Nu lipsesc nici soiurile mai tradiționale, precum salata, grâul, mazărea, conopida, brocoli, usturoiul, ceapa, țelina, pepenii galbeni, lubenița, ridichile, morcovii sau ardeii. Peisajul este completat de flori precum echinaceea, cosmosul, limba mielului și salvia, dar și de culturi verzi care îmbunătățesc, totodată, solul.

Studiul individual, la baza succesului Garden Bio

Deși grădina pe care a creat-o poate fi un exemplu pentru mulți pasionați de agricultură, Remus este de o modestie rară. Spune că mai are multe de învățat și de făcut. Asta deși nici până acum nu a stat degeaba. A citit zeci de cărți și articole despre permacultură și agricultură sustenabilă, a urmărit numeroase documentare și a vizitat și câteva ferme celebre de permacultură din străinătate.

Fiul său, Raul, îi calcă pe urme. Deși a intrat cu 10 la facultate, a decis să renunțe la studiile în domeniul Relațiilor Internaționale și să se dedice și el agriculturii. Tatăl îl susține și îi motivează decizia: „Simțea că își pierde vremea la facultate”. Amândoi consideră că „agricultura este un domeniu de viitor”, indiferent de cât de dificilă este practicarea ei.

Prefer de 10 ori viața asta decât cea pe care o aveam înainte. Este mult mai frumoasă. Clar că este mai grea, dar important este să faci ceea ce îți place. Seara suntem frânți, dar este o oboseală atât de plăcută, însoțită de o satisfacție extraordinară.

Încă un lucru este de admirat la Remus Bodoni. Deși a obținut cu multă trudă informațiile pe care le deține acum, este dispus să le împărtășească și cu alții. Scrie despre descoperirile sale în domeniul permaculturii pe site-ul său și oferă semințe rare achiziționate din străinătate celor care vor să experimenteze. Vrea ca, la un moment dat, să scrie și o carte. O așteptăm.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri