Gandul: Stomacul de vaca, transformat in sursa de electricitate

Acuzate ca ar contribui la incalzirea globala, deoarece elimina in fiecare zi cantitati uriase de metan si dioxid de carbon, vacile ar putea reprezenta, de fapt, o solutie pentru productia de energie electrica ieftina si nepoluanta. Cel putin asa considera o echipa de cercetatori de la Universitatea de Stat din Ohio (SUA) care a descoperit o substanta produsa zi de zi in stomacul vacilor si care este un excelent catalizator, ce ajuta la obtinerea de electricitate de pe urma deseurilor organice care contin celuloza.

Substanta descoperita si denumita „rumen” (dupa cel mai mare dintre cele patru compartimente ale stomacului unei bovine) este bogata in microorganisme care contribuie la descompunerea celulozei in compusi ce au calitati nutritive. Aceasta substanta a fost introdusa intr-o „baterie biologica” alcatuita din doua compartimente umplute cu celuloza si separate de o mica membrana ce permite trecerea protonilor dintr-o parte in alta, de la negativ (anod) la pozitiv (catod).

In acelasi timp, fiecare compartiment contine cate un mic tub de grafit care constituie electrozii sai. Printre acestia pot trece electronii, printr-o sarma subtire, astfel ca ia nastere un curent electric, pentru ca in compartimentul catodic este inserat si un compus al potasiului care are un puternic efect oxidant si favorizeaza inchiderea circuitului electric. Bateria nu este mai mare de zece pe cinci centimetri si produce atata energie cat o baterie AA obisnuita (asemenea celor folosite de telecomanda televizorului, un reportofon sau MP3 player). Curentul produs astfel de fiecare vaca ar fi suficient „pentru alimentarea unui beculet dintr-un brad de Craciun”, declara pe site-ul universitatii americane unul dintre cercetatori.

Vaci cu i-Pod si casti in urechi?

Desi primele experimente s-au desfasurat in laborator, dupa ce „rumenul” fusese in prealabil extras din compartimentul omonim din stomacul vacilor, exemplarele care au participat la studiu aveau permanent atasata o sonda speciala pentru captarea acestei substante, in vreme ce rumegau nepasatoare. Asadar, nu exista niciun obstacol ca o „baterie biologica” sa fie atasata de corpul fiecarei vaci. In acest fel, problema cresterii productiei de lapte, stimulata de unele ferme zootehnice prin difuzarea de muzica simfonica, ar putea fi adecvata la „gusturile muzicale” ale fiecarei rumegatoare in parte.

Indiferent de cat va contribui la bunastarea vacilor, cercetatorii din Ohio subliniaza ca avantajul cel mai important al bateriei lor este ca produce de trei ori mai multa electricitate decat alte „baterii biologice” testate pana acum, in care diferiti microbi erau pusi la munca in folosul omului. Microorganismele folosite nu sunt periculoase pentru om si nu sunt nici excesiv de flamande – ele cer innoirea celulozei din compartimentele bateriei o singura data la doua zile. In plus, celuloza pe care o necesita este cel mai raspandit combustibil de pe Terra, prezent in toate plantele, in balegarul erbivorelor si in toate deseurile din hartie si lemn.

Pentru mai multe informatii viziteaza Gandul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri