Gandul: Statul a pierdut 0,15 hectare de plaja patrimoniu national, la Mamaia

Statul a pierdut 0,15 hectare din plaja statiunii Mamaia, care are statut de patrimoniu national. Planul Urbanistic Zonal pentru Mamaia, intocmit de Diretia Apelor Dobrogea Litoral si aprobat joi de Consiliul Local Municipal Constanta, consfinteste dreptul de proprietate privata asupra a trei portiuni din domeniul public de interes national – in suprafata de 350, 540 si 560 mp – ce sunt situate la Cazino, Perla Majestic si Malibu. Plajele particulare au fost trecute initial din domeniul public in cel privat al Primariei Constanta, incalcandu-se legislatia de mediu. Cele trei plaje private vor putea fi oricand inchise si folosite dupa bunul plac al proprietarului, in virtutea dreptului de detinere garantat de Constitutie.

Dupa incrancenarea cu care s-au luptat pe statutul plajelor, „manevrantii” din administratia locala au ajuns astfel la un consens. Din „Perla litoralului”, Mamaia a fost catalogata de autorii PUZ-ului drept o „relicva a turismului in masa din anii ’60 – ’70”, care trebuie sa adopte „tendinta de personalizare a sejurului in pensiuni si pavilioane, asa cum se practica la Eforie Sud”.

8 mp de plaja, pentru fiecare turist

Odata aprobate PUZ-urile pentru Mamaia si Constanta, se prevede utilarea celor 58 hectare de plaja, de la Portul Tomis pana la plaja Navodari. „Civilizarea” plajei din Mamaia va insemna reducerea capacitatii turistice cu 1.000 locuri (pana la 53.500 turisti), ca urmare a respectarii normativelor pentru spatii libere si construite. Turistii vor avea spatiu individual de 8 mp si 20% plaja libera pentru propriile accesorii, iar plaja va capata vegetatia de altadata, prin plantarea arbustilor la marginea promenadei.

Este de asteptat astfel ca din vara, Mamaia sa aiba plaje cu 28 dusuri si grupuri sanitare, 34 cabine de schimb (una la 100 persoane), 30 beach-baruri (la distante de 150 m), 15 posturi de prim-ajutor, zone semnalizate pentru imbaierea copiilor (0,70 m adancime) si adultilor (1,50 m adancime), rampe pentru infirmi, cosuri de gunoi selective (unul la 230 mp), 44 terenuri de sport si 43 locuri de joaca pentru copii. Aprovizionarea comerciala si ridicarea gunoiului se va face teoretic numai intre orele 2 si 7.

Cat despre constructiile abuzive „cu aspect nepotrivit arhitectural” de pe plaje (terase si chiar hoteluri), acestea sunt „aspru” sanctionate prin clasificarea „factor antropic care duce la degradarea plajei statiunii Mamaia”.

spot_img

Ultimele știri