Gandul: Schimbarile climatice ne fac mai bolnaviciosi

Odata cu incalzirea globala multi au crezut ca, putina caldura, in plus, iarna, nu are cum sa strice. Insa, cercetatorii britanici avertizeaza ca odata cu incalzirea globala va creste si incidenta bolilor respiratorii, a celor cardiovasculare, diareea si cazurile de boli transmise de insecte, cum e malaria, sustin cercetatorii.

Dupa cum se stie, incalzirea globala este o consecinta a faptului ca se ard foarte multi combustibili fosili. In urma acestor arderi, in atmosfera este degajat dioxid de carbon si alte gaze cu efect de sera, ce fac ca temperatura sa creasca, mai ales in partea inferioara a atmosferei.

Se crede ca in urmatorul secol, temperatura globala va creste cu 1,4 grade pana la 5,8 grade. Prima consecinta a cresterii temperaturii este inmultirea inundatiilor si a perioadelor caniculare. Cercetatorii de la Universitatea din Londra avertizeaza ca pe langa aceste lucruri si sanatatea oamenilor va avea de suferit.

De fapt, primele semne care sa confirme aceasta teorie si-au facut aparitia. De exemplu, in 2003, cand s-au inregistrat cele mai mari temperaturi din emisfera nordica s-au inregistrat 35.000 de decese din cauza caldurii excesive.

Se crede ca odata cu cresterea temperaturii, se vor inmulti decesele cauzate de atacuri cerebrale, de infarct si vor scadea cele provocate de raceala si gripa. Cu cat se va incalzi mai tare cu atat cantitatea de sange care va circula prin corp pentru a-l raci se va mari. Astfel, inima va fi din ce mai suprasolicitata.

Caldura excesiva suprasolicita inima

In plus, caldura creste concentratia de ozon din aer. Cresterea nivelului de ozon va duce la o incidenta mai mare a astmului, iar numarul deceselor provocate de bolile respiratorii se va mari. De asemenea, caldura va face ca insectele specifice zonelor tropicale sa urce spre Europa.

Astfel, bolile transmise de insectele din zona tropicala, precum malaria, vor deveni comune si in emisfera nordica. Se pare ca deja a fost inregistrat un astfel de caz. Anul trecut, in Italia, o persoana a fost intepata de un tantar tigru ce se gaseste doar in Asia. Acest tantar il face pe cel intepat sa aiba dureri de cap, febra si dureri la incheieturi.

Seceta imputineaza productia de hrana sanatoasa

Mai mult, foarte important este faptul ca ridicarea temperaturii va schimba ecosistemele, avertizeaza specialistii. Seceta, care a lovit in ultimii ani si in Romania, va fi din ce in ce mai agresiva. Suprafata de teren arabil va scadea din cauza desertificarii.

Astfel, pretul alimentelor va creste si foarte multi nu vor mai putea sa isi permita o hrana sanatoasa. In concluzie, cercetatorii se asteapta ca incidenta afectiunilor de la nivelul tubului digestiv sa creasca ingrijorator in urmatorii ani.

Cercetatorii spun ca trebuie luate masuri imediate. Daca oamenii ar renunta la dependenta lor de masini ar insemna ca mai multe persoane ar merge pe jos sau pe bicicleta, iar cazurile de obezitate ar scadea. Mai mult, s-ar reduce numarul de accidente ruriere, care numai in Anglia omoara 3.000 de oameni anual. Pe langa faptul ca sanatatea fizica va avea de suferit de pe urma incalzirii globale, se pare ca vom avea de suferit si din puncte de vedere psihic.

Incalzirea globala ii lasa pe oameni fara case (tornade, inundatii etc.). Aceste persoane, care isi vad toata munca pierduta, dezvolta atacuri de panica, devin depresivi, dezvolta anxietati si fobii si chiar se gandesc sa se sinucida, mai spun specialistii.

spot_img

Ultimele știri