Gandul: Padurea Baneasa – transformata in parc si presarata, eventual, cu vile

Consilierul municipal PD-L Valentin Mircea si-a propus sa transforme padurea Baneasa in parc. Pentru a-si pune in practica visul, el intentioneaza sa promoveze in Consiliul General al Municipiului Bucuresti un proiect de hotarare in patru puncte. La primul punct, el cere sa se infiinteze parcul Baneasa pe o suprafata de 100 de hectare de teren.

La punctul doi – sa se aprobe PUZ-ul prin care se schimba atat regimul juridic al terenului cat si destinatia, padurea trecand din extravilan in intravilanul Capitalei pentru a se putea construi carciumi, terase, locuri de distractie etc. La punctul trei se aproba zonele destinate diverselor activitati inclusiv comerciale, iar la punctul 4 se da termenul-limita de 24 de luni pana la care primele zone vor fi deschise publicului.

„Recunosc ca in extravilan padurea era mai bine protejata”

In viziunea consilierului municipal Valentin Mircea, in parcul Baneasa se vor construi alei pietonale, zone pentru organizarea de activitati sportive, culturale, manifestari publice, de comert, recreere, divertisment si ecvestre. In sustinerea initiativei sale, consilierul municipal PD-L invoca „Legea pentru infrumusetarea imprejurimilor Capitalei”, data in 1931.

Actul normativ de pe vremea Regelui Carol al II-lea are la punctul 3 urmatoarele prevederi: „Primaria Capitalei va amenaja padurile Snagov si Baneasa ca statiuni climaterice, de odihna, de agrement si sport si va putea defrisa, in acest scop, o suprafata totala de 100 hectare, de preferinta pe malul lacului Snagov, pentru a fi destinata parcurilor, terenurilor de sport, cladirilor hotelurilor, pavilioanelor, coloniilor de vara si altor instalatiuni similare. Din terenul destinat defrisarilor, Primaria Municipiului Bucuresti va putea vinde, prin licitatie publica, particularilor, loturi de la 500 de metri patrati la 1.000 de metri patrati, pentru constructia de vile”.

Intrebat daca, dupa ce-i va fi aprobat proiectul in forma initiala, se va da o alta hotarare pentru aplicarea prevederilor din Legea din 1931, consilierul municipal Valentin Mircea a raspuns: „Proiectul initiat de mine nu ne obliga, dar ramane la latitudinea Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Recunosc ca in extravilan padurea era mai bine protejata, dar cei de la Urbanism mi-au spus ca trebuie trecuta in intravilan pentru a fi transformata in parc. Legea Urbanismului este ambigua.

Articolul 4 din Legea din 1931 spune ca in padurea Baneasa nu poate fi defrisata o portiune mai mare de 5 la suta si ca nici nu poate fi instrainata nicio portiune. Restaurantele vor fi construite la margine”. Potrivit Codului Silvic, “suprafata maxima care face obiectul scoaterii definitive din fondul forestier, incluzand constructia, accesul si imprejmuirea, este de maximum 5 la suta din suprafata forestiera, dar nu mai mare de 200 metri patrati” Daca padurea Baneasa ar ramane in extravilan, aceasta prevedere a Codului Silvic nu ar fi putut fi aplicata.

Eco-Civica: „Vom ataca in instanta”

Vicepresedintele Ordinului Arhitectilor filiala Bucuresti, Dan Marin, ne-a declarat: ”Ideea de a mari suprafetele de spatii verzi ale Capitalei este laudabila, dar exista si alte mijloace de a face acest lucru, nu prin introducerea in intravilan a unei paduri. Atata timp cat nu exista o lege ferma si stabila privind regimul spatiilor verzi si cat timp suprafetele din padurea Baneasa sunt deja proprietate privata, trecerea padurii in intravilan o va transforma in teren construibil. Daca ramane in extravilan, ea va fi protejata de tentatia proprietarilor de padure de a construi”.

Presedintele organizatiei nonguvernamentale Eco-Civica, Nicole Radulescu Dobrogea, sustine ca daca acest proiect de hotarare va fi aprobat de CGMB, atunci il va ataca in instanta.

„Rolul padurii este de zona sanitara. A incepe sa betonezi, sa poluezi cu fum de mici, carnati si gaze de esapament inseamna sa deturnezi scopul padurii de plaman al Capitalei. Daca proiectul va fi aprobat de CGMB, il vom ataca in instanta. Asa am facut si acum doi ani, cand zeci de hectare din padurea Baneasa au vrut sa le transforme in vile si am castigat”, ne-a declarat presedintele Eco-Civica.

Nici primarul Oprescu nu agreeaza ideea

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, nu a putut fi contactat, dar el a declarat pentru PRO TV ca, daca acest proiect de hotarare va trece in Consiliul General al Municipiului Bucuresti, parcul nu va insemna mai mult decat o imprejmuire si asta pentru ca aleile pietonale au fost facute cu mult timp in urma. Oprescu sustine ca in niciun caz nu va permite constructia de carciumi si nici plimbarea micului si carnatului cu tonetele.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri