Astronomii de la observatorul din La Silla (Chile) au descoperit o planeta de doua ori mai mare decat Pamantul care ar putea avea conditii pentru sustinerea vietii
Planeta orbiteaza in jurul stelei sale, Gliese 581, apreciata a fi de 77 de ori mai luminoasa decat Soarele nostru
O planeta care are aproape aceeasi masa cu a Pamantului si situata la 20,5 ani-lumina ar putea dispune de conditiile necesare pentru a intretine viata, asadar o eventuala colonie umana. Descoperirea apartine unei echipe internationale de astronomi de la observatorul din La Silla (Chile), relateaza BBC.co.uk.
Dupa mai multi ani de cautari, din totalul de 345 exoplanete (planete din afara sistemului nostru solar), pe ecranele de la observator a aparut o planeta denumita GJ581d pe care cercetatorii o considera „locuibila”. Situata in constelatia Libra, exoplaneta avea deja trei „surori”.
Una cu o masa de 15 ori mai mare decat a Terrei (echivalenta cu planeta Neptun), iar alte doua – desi au dimensiuni mai apropiate de ale Pamantului – faceau inconjurul stelei lor in 12,9, respectiv 83 de zile pamantesti. Evident, cu „zile” atat de lungi, ele nu erau potrivite pentu a gazdui o „delegatie” de pe Terra. Apoi, nici situarea lor nu era tocmai ideala fata de steaua Gliese 581.
Din pricina ca astrul este considerat a lumina cu o intensitate de 77 ori mai mare decat Soarele, planetele ar trebui sa se situeze la o anumita distanta pentru ca apa (care se banuieste a exista pe toate cele patru exoplanete) sa se pastreze in stare lichida. Pe o planeta prea apropiata de stea, apa s-ar evapora, iar pe una prea indepartata nu ar exista decat, cel mult, niste oceane de gheata.
Or, exoplaneta GJ581d – de a carei existenta se stia de cativa ani, dar calcule gresite o situau in afara zonei locuibile – s-ar situa exact la distanta potivita ca apa sa se gaseasca in stare lichida si din abundenta pe suprafata ei, apreciaza astronomii.
In cautarea „planetei gemene” pentru Terra
Ultimele descoperiri facute cu telescopul de 3,6 metri din Chile sunt considerate a reprezenta maximum a ceea ce tehnologia actuala poate revela. Pentru ca cercetatorii sa-si urmeze ambitia de a descoperi o „planeta geamana” au nevoie de telescoape mai performante. Majoritatea exoplanetelor descoperite sunt de marimea lui Jupiter, unele cu o masa de cateva sute de ori mai mare decat a Pamantului, caci telescoapele actuale nu pot decat arareori „sa zareasca” planete de mai mici dimensiuni, precum GJ581d.
Din 2011, E-ELT, un telescop european de mare putere, urmeaza sa fie instalat (locatia trebuie aleasa dintre Insulele Canare, Maroc, Argentina sau Chile), el avand capacitatea sa furnizeze pana si detalii de pe suprafata exoplanetelor de mai mici dimensiuni.
Galaxia cu gust de zmeura si miros de rom
Dupa 30 de ani de investigatii asupra unui urias nor de praf si gaze (Sagittarius B2), situat in centrul galaxiei noastre, Calea Lactee, astonomii de la telescopul IRAM din Spania au descoperit „gustul” si „mirosul” respectivului nor, arata The Guardian. In opinia cercetatorilor, ei au descoperit ca Sagittarius B2 contine molecule (etil formate) care confera gustul zmeurei, respectiv mirosul romului.
Moleculele nu au fost „captate” si testate in laborator, ci au fost identificate in functie de radiatiile electromagnetice re-emise de ele dupa ce au fost impregnate cu radiatii prezente in Sagittarius B2 si care ar proveni de la o noua stea in formare. Prin analizarea radiatiilor, au fost identificate circa 50 de molecule prezente in norul cosmic.