Gandul: O firma olandezo-cipriota inalta ilegal un turn de 18 etaje in sectorul 2

Pe un teren defrisat acum cateva luni, aflat la intersectia bd. Lacul Tei cu bd. Barbu Vacarescu, cineva construieste ilegal un bloc cu 18 de etaje. Beneficiarii sunt niste firme din Olanda si Cipru, actionare la Cascade Park Plaza, firma care are o autorizatie de constructie. Dar aceasta este ilegala pentru ca, potrivit autoritatilor, ea a fost data in baza unui plan urbanistic zonal (PUZ) adoptat tot ilegal.

Consiliul general al municipiului Bucuresti a aprobat in luna mai a anului trecut mai multe PUZ-uri, "la pachet", printre acestea aflandu-se si planul care ii permite investitorului privat sa construiasca imensul imobil pe spatiul verde. Alesii municipali nu au sesizat atunci ca proiectul nu avea avizul Comisiei tehnice de urbanism (CTU) si nici faptul ca zona respectiva era spatiu verde. "Comisia de urbanism a dat un aviz nefavorabil acestui proiect, in primul rand, fiindca atunci era spatiu verde si, in al doilea rand, fiindca investitorul cerea o cladire foarte inalta pentru zona respectiva. De asemenea, am inteles de la Inspectia de Stat in Constructii, ca nu au nici aviz de la mediu", spune Adrian Bold, arhitectul-sef al Capitalei.

Sesizata, Prefectura tace

Mai mult, dupa ce consiliul a aprobat PUZ-ul, Directia de urbanism din cadrul Primariei Capitalei a sesizat Prefectura ca planul a fost aprobat cu incalcarea legii. Dar, nici pana in prezent, Prefectura nu a raspuns oficial adresei.

Pe de alta parte, Horatiu Tica, seful Comisiei de urbanism formata din consilierii locali ai municipiului Bucuresti, isi aminteste perfect de acest proiect. El spune ca, acum un an, nu era obligatoriu ca avizele de specialitate sa fie date inainte de aprobarea proiectului de catre Consiliul municipal. "Pe vremea aia, legea era altfel si puteai obtine avizele de specialitate si dupa aprobarea in consiliu, a proiectului, iar de la CTU, tin minte ca avea un aviz. Acum s-a modificat legea si este nevoie de toate avizele inainte", ne-a declarat Tica. Cert este ca acest proiect s-a strecurat printre celelate 23, adoptate printr-un vot "la pachet", care aveau toate avizele de specialitate la data intrarii in consiliu.

PUZ nou, respins de consilieri

Pe baza acestui document, Primaria sectorului 2 a eliberat o autorizatie de construire, pe baza careia beneficiarul a pornit constructia. Acum, se lucreaza cu sarg la fundatie. Ca sa dreaga busuiocul, cei interesati din consiliul municipal Bucuresti au mai bagat o data proiectul, pe 27 septembrie, ca sa obtina aprobarea de construire in mod legal.

Dar, ghinion: consilierii municipali au respins proiectul. Asta, cu toate ca el aparea, mascat, alaturi de obiective publice necesare primariei, precum parcajul subteran de la Aleea Circului, extinderea cladirilor administrative a Circului Globus si a menajeriei. Astfel, teoretic, terenul respectiv ramane incadrat ca spatiu verde si, tot teoretic, conform noilor prevederi ale Legii Mediului, aici nu se va mai putea aproba niciodata vreo constructie.

Cu toate astea, aseara, constructorii continuau sa lucreze la fundatia viitoarei cladiri.

Pentru mai multe informatii vizitati Gandul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri