Gandul: Mazare, speriat de pasarile de pe Lacul Siutghiol

Includerea Marii Negre si a Lacului Siutghiol in reteaua de arii protejate „Natura 2000”, pe lista zonelor de protectie speciala pentru pasarile salbatice, nemultumeste in mod teribil municipalitatea din Constanta, care isi vede periclitate proiectele de investitii in oras si statiunea Mamaia. „Natura 2000” este un program european destinat conservarii patrimoniului natural pe teritoriul UE, a carui implementare in tara noastra a fost o conditie a integrarii.

Printr-o hotarare de guvern adoptata saptamana trecuta, Romania trece la desemnarea siturilor Natura 2000 pentru a-si onora obligatia comunitara. Guvernul da termen 12 luni de la intrarea in vigoare a hotararii pentru delimitarea ariilor respective, dar conform programului de implementare, etapa trebuie sa aiba loc pana la sfarsitul acestui an. Primarul Radu Mazare l-a criticat vehement pe ministrul Mediului Attila Korodi, pe care il numeste demn succesor al „desteptei de Sulfina” (Barbu).

Mazare spune ca va ataca hotararea la Curtea Constitutionala, va mobiliza parlamentarii de Constanta sa blocheze votarea legii sau va scoate constantenii la referendum pentru a pastra Marea Neagra si Lacul Siutghiol in afara zonelor „de cuibarit si clocit” ale pasarilor. „Asta ar insemna ca nu vom mai avea agrement pe apa, ca nu vom mai aduce la Mamaia Formula 1 pe apa, nu vom mai avea port turistic si nici oraselul lacustru pentru turisti. Este o lovitura data nu doar Constantei, ci Litoralului”, a declarat Mazare in ultima sedinta de consiliu local.

Ministerul Mediului precizeaza insa ca siturile nu vor per­turba activitatile economice din zona, cu conditia ca acestea sa nu afecteze mediul natural si sa fie realizate „intr-un mod dura­bil”. Unul dintre parlamentarii de Constanta care vor vota hotararea de guvern, deputatul liberal Gheorghe Dragomir, este de parere ca problema trebuie tratata neutru. „Trebuie sa respectam normele Uniunii Europene si sa permitem desfasurarea activitatilor economice astfel incat sa nu fie aduse prejudicii naturii. Dar, din ce m-am documentat, stiu ca activitatile turistice nu sunt interzise”, ne-a declarat ieri deputatul constantean.

Prin noul act normativ, suprafata siturilor „Natura 2000” se va dubla, ajungand la 16 la suta din suprafata terestra a Romaniei, dintre care 10 procente vor fi arii de protectie avifaunistica (pentru pasari). Pana la lamurirea statutului Marii Negre si Lacului Siutghiol, insa, Prefectura Constanta asteapta propuneri concrete chiar de la Primaria Constanta pentru proiectele legate de cele doua zone.

Pentru mai multe informatii viziteaza Gandul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri