Gandul: Marea Neagra, initial un lac cu apa dulce, a fost „inundata” de Mediterana

Studiul a fost realizat de un institut geologic american, echipa de cercetatori fiind coordonata de un roman.

Marea Neagra a fost initial un lac enorm, cu apa dulce, se arata intr-un studiu realizat de o echipa de geologi de la Institutul oceanografic Woods Hole din Cape Cod, Massachusetts. Potrivit echipei conduse de geologul roman, marea, la care are iesire si Romania, nu s-a format in urma „potopului lui Noe” (unele teorii controversate formulate de americanul Willian Ryan sustineau ca au avut loc inundatii masive, care au modificat relieful si au fortat unii dintre primii „fermieri” de pe planeta sa paraseasca zona, ceea ce ar explica povestea biblica a potopului), ci in urma unui eveniment total diferit.

„Nu a fost niciodata un potop. Am demonstrat ca asta era imposibil”, a declarat Liviu Giosan pentru Discovery News. In schimb, in urma cu aproximativ 9.500 de ani, din pricina incalzirii climei, a crescut semnificativ nivelul Marii Mediterane, care a patruns in „lac” prin intermediul Marii Marmara. Dovezile fosile stranse de echipa demonstreaza ca a avut loc o tranzitie graduala acum 9.500 de ani de la speciile de apa dulce la cele de apa sarata. Studiul ar confirma astfel si de ce Marea Neagra este mai putin sarata decat toate marile din jur.

Cercetarile pentru noul studiu nu au mai pornit de la studierea subsolului Marii Negre, ci de la cel al Deltei Dunarii. Geologii au forat pur si simplu la o adancime de 42 de metri in Delta (formata de sedimentele depuse de Dunare inainte de a se varsa in Marea Neagra). Mostrele prelevate de la acea adancime dateaza de acum 10.000 de ani, ceea ce le-a permis cercetatorilor sa descopere ce s-a intamplat si inainte, si dupa „inundarea” lacului. De asemenea, studiul acestora a demonstrat ca nu a fost vorba de un eveniment atat de violent precum un potop, ci de un fenomen de durata. „Cochiliile nu erau erodate, sparte sau miscate”, a explicat Liviu Giosan.

Datand respectivele sedimente si molustele fosilizate, echipa lui Liviu Giosan a constatat ca Marea Neagra avea, acum 10.000 de ani, un nivel cu 10 metri mai scazut decat in prezent.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri