Noul inamic al celor care vor sa salveze planeta de incalzirea globala nu-l mai constituie nici radiatiile solare, nici defrisarile, nici gazele de esapament, ci… fiecare hamburger pe care cutezam sa-l mancam.
Cercetatorul Nathan Pelletier de la Universitatea Dalhousie din Canada a declarat hamburgerul drept „alimentul cel mai poluant”, pentru ca se face din carne de vita, a carei productie degaja cel mai mult dioxid de carbon in atmosfera, relateaza Mediafax..
De la ararea terenurilor pe care vor fi cultivate furajele pentru vaci, pana la hranirea acestora, sacrificarea si transarea lor, procesul de productie degaja 16 kg de dioxid de carbon pentru producerea fiecarui kilogram de carne de vita. Or, o familie de americani poate infuleca aceasta cantitate in cateva minute si tot sa se simta flamanda.
Dintre toate animalele crescute de om pentru carne si socotite vinovate de 18% din gazele care duc la incalzirea atmosfere, vacile polueaza cel mai mult – de patru ori mai mult decat porcii, respectiv de zece ori mai mult decat gainile, raportat la fiecare kilogram de carne produsa in lume.
Desi, din carnea consumata de locuitorii statelor dezvoltate, fripturile de vita si hamburgerii (realizati din acelasi fel de carne) reprezinta numai 30%, fermele de bovine produc 79% din emisiile de gaze care duc la incalzirea atmosferei.
Schimbarea obiceiurilor gastronomice – o prioritate
Daca oamenii ar consuma carne de pui in loc de vita, emisiile de gaze nocive ar scadea cu 70%. Daca consumatorii occidentali ar binevoi sa asculte de sfaturile medicilor si sa manance mai putina carne, de la 90 la 53 kg pe an (asadar sa nu renunte complet la hamburgeri), industria zootehnica si alimentara ar produce mai putin cu 44% gaze nocive.
In fine, orice om care ar renunta definitiv sa manance carne, de teama incalzirii globalle, ar scuti atmosfera de tot atatea gaze daunatoare precum ar face-o daca, doua zile in fiecare saptamana, ar renunta la masina personala.
Insa, in loc sa se indrepte catre o reducere a consumului de carne, omenirea manca tot mai mult, astfel ca „in ritmul actual, productia de carne se va dubla pana in 2050”, considera Pelletier. In SUA, industria alimentara reprezinta al treilea mare generator de gaze cu efect de sera dupa automobile si utilitatile publice.