Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Gandul: Gazoductul rusesc pe sub Marea Baltica primeste cartonas rosu de la Parlamentul European

Constructia celebrului gazoduct rusesc pe sub Marea Baltica (ce ar urma sa transporte gaze naturale din Rusia direct spre Germania) ar putea fi pusa in pericol.

O comisie din cadrul Parlamentului European a stabilit, ieri, ca proiectul de construire pe sub mare trebuie sa fie aprobat de toate statele de pe linia de coasta, potrivit AP, citat de Rompres. Principalele ratiuni sunt, din nou, cele legate de respectarea mediului (Lituania avertizase deja in urma cu ceva timp ca proiectul va dauna grav ecosistemului). Parlamentul European s-a sesizat in aceasta chestiune dupa ce i-a fost trimisa o petitie semnata de 30.000 de cetateni europeni.

Comisia pentru petitii a PE, care se ocupa cu reclamatiile cetatenilor din statele membre, a mai precizat ca este nevoie de un studiu independent pentru a se stabili daca o eventuala conducta ar afecta mediul inconjurator. Nord Stream ridica „serioase amenintari de mediu”, mai spune potrivit Bloomberg. Mai exact, gazoductul ar afecta viata marina din Baltica, turismul si economiile statelor de coasta. Prin urmare, este sugerata alegerea unei alte rute. „Constructia ar putea duce la un dezastru de mediu in Marea Baltica”, a indicat presedintele polonez al Comisiei, Marcin Libicki. Polonia a incercat sa convinga Rusia sa o includa in proiectul Nord Stream, insa acum cateva luni presedintele rus Vladimir Putin l-a refuzat pe premierul polonez, Donald Tusk, care venise la Moscova pentru a face aceasta propunere.

Nord Stream AG, operator controlat de compania ruseasca de stat Gazprom, dorea sa inceapa constructia gazoductului in 2010 si a specificat ca proiectul este unul viabil din punct de vedere ecologic. Planul Moscovei a starnit imediat opozitia Poloniei, iar Estonia a anuntat ca nu va permite ca gazoductul sa treaca prin apele sale teritoriale. Pozitia exprimata de PE reprezinta cel mai serios impediment in calea proiectului de nu mai putin de 12 miliarde de dolari. Prin acest proiect, Rusia incerca sa ocoleasca rute traditionale precum Ucraina, dar si Polonia. Europarlamentarii vor vota o rezolutie in aceasta privinta in luna iulie, insa decizia nu este decat consultativa. Iar Rusia va avea nevoie si de aprobarea Suediei, pentru ca gazoductul ar urma sa traverseze zona economica a tarilor scandinave.

Pentru mai multe informatii viziteaza Gandul

spot_img

Ultimele știri