Gandul: Faleza Superioara a Dunarii sta s-o ia la vale din cauza blocurilor Vega ’93

Zona de protectie ecologica Faleza Superioara a Dunarii, din Galati, este in pericol de prabusire, din uza constructiilor imense ridicate de Vega’93. Constructorul Vega’93, firma abonata la contracte fara licitatii, a incarcat aria protejata ecologic cu opt blocuri, avand intre 8 si 12 etaje.

Mai mult, constructorul a mai acaparat si o fasie de teren din zona protejata ecologic, aflata la sub 35 m distanta fata de buza falezei, unde a ridicat 13 vile duplex. Semnalul de alarma privind situatia critica in care se afla faleza a fost tras de directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Galati (APM), Mihai Turcu, care afirma ca Vega’93 nu detine aviz de mediu pentru niciuna dintre constructiile ridicate aici.

Turcu spune ca terenul este instabil din uza erodarii pe care o produce Dunarea la baza, dar si din cauza faptului ca faleza a fost modelata, in anii ’60, prin compactarea unui pamant de umplutura amestecat cu molozul provenit de la casele daramate in zona cartierului Tiglina I.

„Vega’93 alearga numai dupa bani si nu intereseaza pe nimeni daca faleza se prabuseste in Dunare. Acolo este o zona ecologica sensibila si noi nu le-am eliberat aviz de mediu pentru acele constructii. Noi le-am cerut o solutie tehnica pentru consolidarea malului, dar n-am primit nici un raspuns pana acum. Banuiesc ca au autorizatie de constructie eliberata de inconstientii din Primarie”, a declarat pentru „Gandul” directorul APM Galati.

Initial, Vega’93 a concesionat cateva fundatii de bloc construite de Sidex si abandonate dupa privatizarea combinatului siderurgic, dar care se aflau sub sechestrul APM . Dupa acest prim pas ilegal, firma de constructii a acaparat toata faleza superioara si a trecut la ridicarea unor vile chiar pe aria de protectie ecologica. In urma acestor abuzuri, au aparut si primele semne ale deplasarii malului instabil.

Terenul pe care se afla un complex comercial, aflat langa noile constructii, a inceput sa se scufunde, determinand astfel fisurarea cladirilor din ansamblul arhitectonic comercial. Singura constructie din zona care a primit aviz de mediu, o biserica, a fost ridicata pe 30 de piloni care stabilizeaza malul pana la adancimea de 28 metri.

Pentru jaful ecologic realizat pe Faleza Superioara a Dunarii, singura zona atractiva a Galatiului, raspunderea este acum pasata intre primarul Dumitru Nicolae si seful Serviciului Urbanism, Silviu Vlase. Primarul, un sustinator pe fata al firmei Vega’93, careia i-a facilitat contracte de zeci de milioane de euro din bugetul local, afirma ca seful de la Urbanism trebuia sa-i ceara constructorului un PUZ care sa includa si aviz de mediu. De cealalta parte, Silviu Vlase, functionar public judecat pentru luare de mita, spune ca primarul a acceptat ca lucrarile sa inceapa fara avizele de mediu necesare.

Pentru mai multe informatii vizitati Gandul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri