Un delfin a fost gasit impuscat in cap pe malul Marii Negre, saptamana trecuta. Societatea de Explorari Oceanografice a gasit in adancuri sute de kilograme de plase pentru delfini, puse de braconieri. Vanatoarea de delfini devine un fenomen, in ciuda interdictiei legale de a fi vanati.
Unii braconieri isi intind plasele pentru a le vinde grasimea in industria farmaceutica, pe piata uneiurilor industriale, iar altii ii vaneaza pentru carne. Aceasta are un gust asemanator celei de vaca si, fiind considerata delicatesa, se vinde foarte scump pe piata neagra. Sunt cautati delfinii "purcei" de cate o jumatate de tona.
Din fericire, numarul delfinilor este in crestere usoara, semn ca apa nu mai este chiar asa de poluata. Cu toate astea, numarul delfinilor din Marea Neagra este ingrijorator de mic fata de acum cateva zeci de ani. In anii ‘40, populatiile celor trei specii de delfini din mare erau estimate la 1,5 – 2 milioane.
Pescuitul industrial le-a luat hrana, iar numarul delfinilor a ajuns la doar 300.000, in 1965. A continuat sa scada si dupa ce pescuitul industrial a fost interzis. Prin ‘84, populatia delfinilor batea intre 60.000 si 100.000 de exemplare.
Acum, sunt ONG-uri care sustin ca in Marea Neagra nu traiesc mai mult de cateva mii de delfini. Cei de la Mare Nostrum spun ca numarul lor real nu se cunoaste fiindca statul nu a investit intr-un recensamant al acestor mamifere. Vanatoarea delfinilor a fost interzisa in urma cu mult timp, printr-un moratoriu semnat intre statele riverane. Singura, Turcia l-a semnat mult mai tarziu, iar acum face presiuni pentru ca vanatoarea sa fie reluata.
Bolnavi de zgomot
Dintre toti poluantii, zgomotul ii afecteaza cel mai tare. Un delfin se poate stresa chiar si din cauza unui simplu scuter pe apa. S-a vorbit despre posibilitatea de a reduce legal activitatile marine, dar pana acum nu s-a intamplat nimic.
Avem si un acord pentru conservarea cetaceelor. Pentru a-l aplica, s-a constituit chiar si un punct focal in cadrul Institutului Grigore Antipa, ne spune Andreea Burnescu, reprezentant Mare Nostrum. Un grup de cercetatori de aici au aprobat un plan de conservare a delfinilor Marii Negre, planul a fost aprobat de Guvern, dar totul a ramas pe hartie fiindca nu s-a dat un leu pentru aplicarea acestuia. Viitorul delfinilor ramane incert, tinand cont de faptul ca, potrivit Comisiei Marii Negre, avem este una dintre marile cu cel mai aglomerat trafic din lume.
Pentru mai multe informatii vizitati Gandul