Programul „Casa Verde”, prin care statul ii va subventiona cu 90% pe romanii care vor cumpara si monta sisteme energetice ecologice, a fost lansat, joi, de ministrul Mediului. Este vorba despre panouri solare si fotovoltaice, minieoliene, pompe geotermale si alte sisteme care merg pe energii „curate”. Folosirea acestora va scadea valoarea facturii la apa calda cu circa 60%, iar pe a celei de caldura, cu 30%, a explicat ministrul Mediului, Attila Korodi. Pot beneficia de subventie nu numai persoanele fizice, ci si firmele, asociatiile de locatari, scolile, primariile sau ONG-urile. Inscrierile incep de pe 5 ianuarie 2009 si tin pana pe 5 decembrie, urmand ca programul sa fie reluat an de an.
Peste 500 milioane lei – bugetul de pornire
Pasii de inscriere sunt urmatorii: depunerea dosarului la unul dintre agentii care vand si instaleaza astfel de sisteme si care trebuie validati de Administratia Fondului pentru Mediu (AFM). Lista cu agentii se va afisa pe site-ul Ministerului Mediului si al AFM in jurul datei de 20 decembrie 2008.
Pasul urmator: obtinerea unei note de acceptare de la instalatorul validat la care s-a depus dosarul. Subventia nu intra direct in contul solicitantului, ci este virata in contul instalatorului ales, imediat dupa ce sistemul va functiona deja in locuinta.
In prima etapa, avertizeaza ministrul Mediului, subventia nu poate depasi suma de 25.000 de lei, bani de la AFM. Fondurile destinate cofinantarii programului provin din taxa de poluare auto. Pentru inceput, bugetul total al subventiilor este de 520 de milioane de lei. Din aceasta suma, 400 de milioane de lei se aloca pentru persoane fizice, insa ar putea fi accesate si de asociatii de locatari sau de ONG-uri.