Gandul: Apa moarta pe fundul Marii Negre

Apa „moarta” de pe fundul Marii Negre continua sa inghita apa oxigenata in care traiesc pestii si nevertebratele, sustine prof. univ. Marcian Bleahu, presedintele de onoare al Partidului Verde. Ieri, cu ocazia Zilei Internationale a Marii Negre, el a lansat un apel pentru salvarea marii. Astfel, aceasta risca sa devina o mare moarta in adevaratul sens al cuvantului, cu atat mai mult cu cat Marea Neagra este un bazin aproape inchis, fara posibilitatea de curatare a apei. Urmarea: pesti precum sturionii, calcanul, palamida, scrumbiile si delfinii pot disparea.

Stratul de apa „moarta” s-a dezvoltat din cauza poluarii. „Este puternic poluata de substante toxice aduse de raurile tributare incarcate mai ales cu compusi de azot si fosfor provenind de la industriile aflate pe malurile raurilor afluente, de la apele ce iriga campurile agricole fertilizate chimic, de la deseurile si apele uzate netratate, deversate in mare, si de la deseurile provenind de la navele care circula prin ea”, a adaugat prof. Bleahu.

Toti acesti poluatori hranesc algele care, inmultindu-se foarte mult, formeaza o patura care opreste aerisirea cu oxigen si patrunderea luminii. Potrivit unui raport al Global Environmental Facility, Marea Neagra este cea mai degradata mare a planetei. Pe langa poluare, una dintre marile probleme este supraexploatarea resurselor biologice, fara a se tine cont de potentialul de refacere al speciilor, plus degradarea peisajului, introducerea intentionata a unor specii straine care pot inlocui speciile autohtone.

Pentru mai multe informatii viziteaza Gandul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri