Gabriel Paun: Cum pot salva planeta? – ghid practic (I)

text de Gabriel Paun

Temperatura medie globala a crescut cu 0,80 celsius de la inceputul revolutiei industriale pana astazi. Nu pare mult, dar consecintele sunt enorme. Calotele glaciare se subtiaza an dupa an. Fenomenele meteo extreme apar tot mai frecvent. schimbarile climatice pericliteaza deja ecosistemele si pun in pericol viata a milioane de oameni, iar acesta este doar inceputul. Nu s-a mai intalnit pana acum aceasta problema, care afecteaza in treaga planeta si ameninta fiecare persoana in viata, din fiecare tara si de pe fiecare continent. Cu toate acestea, inca mai putem face ceva. Nu e o amenintare venita din spatiu. Noi, oamenii, suntem cei care cauzeaza schimbarile climatice prin poluarea atmosferei cu prea mult dioxid de carbon (co2) si alte gaze cu efect de sera.

Asa-numitul efect de sera este o acumulare de caldura in atmosfera. Fara ea, planeta noastra nu ar putea fi locuibila. Daca o parte din energia reflectata de Pamant nu ar fi retinuta de atmosfera, temeratura planetei ar fi cu 33 de grade Celsius mai rece. Problema este ca, in acest moment, se elibereaza din ce in ce mai multe gaze de sera in atmosfera, iar acest lucru pune in pericol balanta naturala. De unde provin aceste gaze?

Petrolul este principala sursa de energie si, in acelasi timp, principala sursa de CO2, care reprezinta 40% din emisiile de carburanti fosili. Producerea de petrol pentru energie este utilizata pentru toate motoarele de autovehicule, de avioane si, totodata, in multe sisteme de incalzire si in statii de productie a energiei.

Carbunele este vinovat in aceeasi masura ca si petrolul si poate deveni in curand dusmanul numarul unu al climei. Arderea carbunelui elibereaza in aer mari cantitati de CO2. Lignitul este chiar mai periculos decat petrolul. Chiar daca se estimeaza ca rezervele de carbune si de lignit vor exista pentru cateva sute de ani, folosirea lor necontrolata poate fi o catastrofa pentru clima globala.

Gazele naturale sunt considerate cea mai "curata" forma de energie fosila, care poate fi intrebuintata eficient pentru producerea de caldura si de energie. Dar emit CO2 in cantitate la fel de mare ca si lignitul pentru fiecare KW/h generat.

Distrugerea padurilor tropicale este responsabila pentru emisia a mai bine de 20% din totalul de CO2. Defrisarile sunt foarte periculoase din cauza faptului ca pot duce la prabusirea unui intreg ecosistem, cum ar fi cel din Amazon.

Metanul, azotatul si gazele industriale sunt, de asemenea, gaze de sera. Principala sursa a metanului o reprezinta cresterea animalelor, agricultura si defrisarile, dar cantitati enorme sunt eliberate prin topirea permafrostului. Agricultura este o alta sursa pentru producerea de azotati. Gazele industrial folosite pentru frigidere, aer conditionat si cateva procedee chimice polueaza, de asemenea, aerul.

Noi, oamenii, avem posibilitatea, si trebuie sa micsoram emisiile de dioxid de carbon cu 50% pana in anul 2050. Tarile industrizate trebuie sa diminueze emisiile cu pana la 80%. Daca reusim acest lucru putem mentine cresterea temperaturii globale sub 2 grade Celsius. Cercetatorii sunt de parere ca este esential sa luam masuri inainte ca totul sa scape complet de sub control.

Noi forme de energie – energia solara, eoliana, a apei, geoenergia si biomasa – pot suplini jumatate din energia necesara pana la mijlocul secolului, daca ne oprim din irosirea energiei si daca luam masuri imediate.

Acest lucru este posibil fara sa punem in pericol economia globala si oferind posibilitatea tarilor sarace sa se dezvolte. Nu avem nevoie decat de o revolutie energetica pentru a obtine acest lucru. Asta inseamna schimbarea fundamentala a modului in care producem energie si a felului in care traim si in care calatorim.

Daca incalzirea globala este inceputa de noi, atunci ea poate fi oprita tot de noi. Tehnologiile necesare deja exista!

Ce se intampla daca actiunea noastra este sortita esecului?

Pentru inceput, vestea buna e ca putem face ceva impotriva incalzirii globale. Daca guvernele, economiile, oameni de pretutindeni actioneaza impreuna, este posibil ca temperatura sa creasca cu mai putin de 2 grade Celsius pana la sfarsitul acestui secol.

Vestea proasta este ca, daca vom continua ceea ce am facut si pana acum, temperatura medie globala va creste cu pana la 5 grade C in timpul acestui secol. Inundatiile se vor inmulti dramatic, iar furtunile mai violente se vor inteti. Calotele glaciare si ghetarii montani deja se topesc vazand cu ochii. Acest lucru semnifica
faptul ca nivelul raurilor va scadea in multe tari din lume, iar acest lucru va pune in pericol cantitatea de apa potabila.

Cresterea nivelului Oceanului Planetar este o amenintare nu doar pentru statele insulare, ci si pentru tarile situate la o altiutudine joasa precum Bangladesh. Nivelul apelor va creste cu cativa metri, punand in pericol orase precum Londra, Shanghai, New York, Tokio sau Hong Kong.

Economiseste energia in propria ta casa!

Intai descopera "pierderile"! O multime de obiecte consuma mai mult decat este necesar, chiar atunci cand sunt inchise. Poti schimba toate acestea printr-o combinatie de decizii intelepte si cateva trucuri, iar casa ta si clima vor fi mult mai sanatoase.

Cumpara cele mai eficiente produse. Cauta-le pe acelea cu etichete care asigura un consum redus de energie si verifica sa fie adevarat ca acest lucru! Noile produse ar trebui sa aiba un buton "OFF" care intrerupe alimentarea cu energie electrica sau sa consume maximum un watt in sistem stand-by.

Fa-i calculatorului tau un moft si lasa-l sa se odihneasca! Treci la "Idle" imediat ce ai incheiat munca cu el. Se consuma o cantitate foarte mica de energie in aceasta stare. Scoate-l din priza dupa ce il inchizi. Apropo: ecranele plate si laptopurile consuma foarte putin!

Opreste pierderile! Hi-fi, calculatoarele, seturile pentru TV si toate tehnologiile de acest tip consuma electricitate desi sunt pe stand-by. Costurile intretinerii unor astfel de produse se poate ridica la 100 de dolari pe an. Asa ca poti folosi prizele cu buton prin care se poate opri energia.

Foloseste becurile economice (CFL). Astfel, se reduce consumul cu pana la 80%. (Avertizare: CFL contine mercur si, dupa utilizare, trebuie colectate separat.)

Nu lasa baterii si tansformatoare in priza! Ele continua sa consume electricitate, chiar daca nu mai sunt folosite. In multe cazuri, dar nu tot timpul, iti poti da seama de acest lucru prin faptul ca ele sunt fierbinti. Asa ca scoate incarcatoarele de la telefonul tau mobil, de la MP3 player sau de la camera digitala si transformatoarele de la lampile cu halogen sau de la dispozitivele din gospodarie.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri