Ţările din grupul G7 vor renunța la combustibili fosili până în 2025

Liderii Statelor Unite, Marii Britanii, Franței, Germaniei, Italiei și Japoniei solicită cât mai multor state să reducă și chiar să elimine utilizarea de combustibili fosili.

combustibili fosili
Lideri din grupul G7 plantează copaci la sanctuarul Ise Jingu, Japonia

Pentru prima dată în istorie, reprezentanți ai guvernelor din grupul G7 au ajuns la un acord pentru o dată limită la care vor reduce consumul de cărbuni, petrol și gaze: anul 2025. Atât țările G7, cât și reprezentanți ai Uniunii Europene încurajează și alte state să renunțe la folosirea de combustibi fosili. Întrunirea acestora a avut loc pe 26 și 27 mai în Japonia.

În cadrul summit-ului, înalții demnitari au dezbătut problema acestor combustibili fosili, având în vedere statisticile îngrijorătoare: două treimi din emisiile cu efect de seră la nivel planetar rezultă în urma utilizării lor. Deși această problemă se află în atenția statelor dezvoltate încă din 2009, este pentru prima dată când acestea stabilesc un termen limită în acest aspect.

Unii experți susțin că acest termen limită putea fi stabilit pentru o dată mult mai apropiată. Ţări precum Marea Britanie și Japonia au primit de asemenea observații legate de companii ce exploatează petrolul din Marea Nordului, respectiv companii ce au intensificat exploatarea zăcămintelor de cărbuni.

Numeroase instituții internaționale au tras semnale de alarmă în ceea ce privește impactul utilizării combustibililor fosili în sectorul energetic. Printre acestea, se numără Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială, ce au calculat impactul major al acestu tip de poluare, suma ridicându-se la aproximativ 5,3 trilioane de dolari (un trilion are un miliard de miliarde), depășind suma cheltuită pentru sistemele de sănătate la nivel global.

 

 Text: Alexadru Crăciun

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri