Furtunile severe au generat până la 70% din toate pierderile asigurate cauzate de catastrofe naturale în prima jumătate a anului

O serie de furtuni puternice (furtuni convective severe) au lovit Statele Unite și reprezintă 68% din pierderile globale din catastrofe naturale asigurate în prima jumătate a anului 2023, evidențiind creșterea impactului pierderilor secundare. Astfel, pierderile economice totale din catastrofe naturale au ajuns la 120 de miliarde de dolari, comparativ cu 123 de miliarde de dolari în perioada anului precedent, cu 46% peste media decadelor anterioare, potrivit unei analize realizata de Swiss Re Institute.

„Cu furtunile puternice ca principal factor al pierderilor asigurate peste medie în prima jumătate a anului 2023, acest pericol secundar devine unul dintre principalii factori globali ai pierderilor asigurate. Pierderile peste medie reconfirma tendința de creștere anuală de 5-7% a pierderilor asigurate, determinată de o climă în încălzire, dar și mai mult de creșterea rapidă a valorilor economice în mediile urbanizate, la nivel global. Evenimentele de ciclon și inundații din Noua Zeelandă din primul trimestru al anului 2023 sunt mărturii ale riscului pentru centrele urbane mari din zilele noastre, continuând modelele observate în 2021 în inundațiile din Germania și în 2022 în Australia și Africa de Sud.”, a declarat Martin Bertogg, Șeful Pericolelor Catastrofale la Swiss Re.

Furtunile convective severe – furtuni asociate cu tunete, fulgere, ploi torențiale, grindină, vânturi puternice și schimbări bruște de temperatură – au cauzat pierderi asigurate de 35 de miliarde de dolari (aproape 70%) la nivel mondial în prima jumătate a anului 2023. Acest lucru înseamnă că pierderile asigurate sunt aproape de două ori mai mari într-un interval de șase luni decât media anuală a ultimilor zece ani (18,4 miliarde de dolari).

În Statele Unite, o serie de furtuni puternice au generat pierderi asigurate de 34 de miliarde de dolari în prima jumătate a anului 2023, cele mai mari pierderi asigurate într-un interval de șase luni până acum. Zece evenimente au cauzat pierderi de 1 miliard de dolari și mai mult fiecare, comparativ cu o medie anuală de șase evenimente în ultimii zece ani. Cel mai afectat stat a fost Texas.

Noua Zeelandă a fost lovită de două evenimente meteorologice severe la doar două săptămâni distanță în prima parte a anului 2023, evidențiind riscul crescut al pericolelor legate de vreme pentru centrele urbane mari. În special, Insula de Nord a Noii Zeelande a fost lovită în succesiune rapidă în primul trimestru, cu inundații severe în Auckland, cel mai mare oraș al țării, și cu rămășițele Ciclonului Gabrielle. Ambele au devenit cele două evenimente cele mai costisitoare în ceea ce privește pierderile asigurate legate de vreme din Noua Zeelandă din 1970 încoace, cu pierderi asigurate estimate la 2,3 miliarde de dolari în total.

„Efectele schimbărilor climatice pot fi deja observate în anumite pericole precum valurile de căldură, secetele, inundațiile și precipitațiile extreme. Pe lângă impactul schimbărilor climatice, planificarea utilizării terenurilor în zonele costiere și riverane mai expuse, precum și extinderea urbană în zonele sălbatice, generează o combinație greu de inversat între expunerea la valori ridicate în medii cu riscuri crescute. Măsuri de protecție trebuie luate pentru ca produsele de asigurare să rămână economice pentru astfel de proprietăți cu risc ridicat. Este momentul să investim mai mult în adaptare la climă.”, a afirmat Jérôme Jean Haegeli, Economistul Șef al Grupului Swiss Re.

Ploile torențiale din regiunea Emilia-Romagna din nordul Italiei în mai au dus la inundații extinse și pierderi asigurate estimate la peste 0,6 miliarde de dolari, cel mai costisitor eveniment legat de vreme din țară din 1970 încoace. Pierderile economice estimate au fost de 10 miliarde de dolari. Cu 94% din pierderi neasigurate în Italia, rolul important al asigurărilor ca mijloc de acoperire a decalajului de protecție și ajutor pentru consolidarea rezistenței financiare a gospodăriilor împotriva catastrofelor naturale devine evident. Nordul Italiei a experimentat condiții de secetă în ultimii doi ani. Odată cu precipitațiile abundente, solul s-a saturat rapid, ducând la creșterea scurgerilor și inundațiilor. Tendința generală arată o creștere semnificativă a secetei în sudul Europei. Cu toate acestea, schimbările în sezonabilitate pot duce la evenimente mai puțin frecvente, dar mai intense de ploi torențiale.

Începând din iulie, Statele Unite, nord-vestul Chinei și sudul Europei au devenit puncte fierbinți ale valurilor de căldură în acest an. În Europa de Sud, condițiile meteorologice uscate și vânturile puternice au agravat incendiile de pădure (foarte probabil generate de activitatea umană) pe multe insule grecești, precum și în Italia și Algeria, deși este încă prea devreme pentru a estima daunele legate de pierderile economice și asigurate.

Perderi economice de 34 mld. dolari cauzate de cutremurul din Turcia și Siria

Cutremurele continuă să cauzeze unele dintre cele mai severe consecințe umanitare și financiare. Cel mai costisitor dezastru, atât în termeni de pierderi economice, cât și de pierderi asigurate, a fost cutremurul din Turcia și Siria, care a cauzat daune materiale și a afectat mijloacele de trai ale milioane de oameni din regiune. Potrivit Swiss Re, pierderile asigurate sunt estimate la 5,3 miliarde de dolari, în timp ce pierderile economice preliminare sunt de 34 de miliarde de dolari, conform estimărilor Băncii Mondiale.

Dr. Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteorologice extreme, a explicat, la primul episod al Green Report Podcast, că în contextul schimbărilor climatice stilul nostru de viață va fi puternic afectat de creșterile de temperatură.

De exemplu, în România, vom avea în mod frecvent temperaturi de 45 de grade Celsius pe timpul verii, iar deșertificarea se va accentua.Un efect al schimbărilor de temperatură la nivel global va fi acela că zonele umede vor avea și mai multe precipitații în viitor, iar zonele care sunt uscate vor fi din ce în cei mai uscate.

***

Acest text a fost generat în parte cu ajutorul ChatGPT, model de generare a limbajului dezvoltat de OpenAI. După generarea limbajului provizoriu, autorul a revizuit, editat și modificat textul conform propriilor preferințe și își asumă responsabilitatea finală pentru conținutul acestuia.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri