FSC se dezasociază de Schweighofer

Forest Stewardship Council (FSC) a decis vineri să se dezasocieze de compania Holzindustrie Schweighofer (HS), activă în industria lemnului, și solicită companiei să ia măsuri împotriva comerțului ilegal cu lemn și să remedieze punctele slabe din sistemul său de gestiune a lemnului, a anunțat WWF.

Timp de mai mulți ani, WWF și alte ONG-uri au semnalat legăturile HS cu exploatarea ilegala a lemnului din România. Acuzațiile aduse sunt atât de grave încât decizia FSC este singura consecință corectă. Opinia noastră este că în ciuda faptului că i-a fost oferită ocazia să își asume responsabilitatea și să ia măsuri concrete pentru a își schimba practicile, HS nu a reușit să își recunoască în mod corespunzător responsabilitatea pentru neregulile și ilegalitățile din lanțul său de aprovizionare și să implice formal părțile interesate, ambele puncte fiind parte din precondițiile FSC”, a declarat Johannes Zahnen, specialist forestier la WWF.

Investigația FSC cu privire la Holzindustrie Schweighofer a fost determinată de o sesizare WWF în noiembrie 2015. O comisie independentă numită de FSC în 2016 pentru a investiga acuzațiile împotriva HS a concluzionat că societatea este implicată în comerțul ilegal cu lemn și practicile sale sunt în contradicție cu obiectivele FSC (de exemplu, să excludă exploatarea forestieră ilegală și comerțul ilegal cu lemn).

În perioada de probă, WWF a cerut FSC să investigheze în profunzime problemele de legalitate și achiziția sau recepția lemnului, probleme sesizate pentru prima dată în plângerea inițială WWF. Acest lucru, și noi acuzații care au apărut în cursul investigației lor, a condus Bordul FSC să concluzioneze că ar fi incompatibil ca perioada de probațiune să fie prelungită.

Recomandăm companiei să își dezvolte rapid un plan de acțiune clar și transparent, care să o pună pe calea spre sustenabilitate”, a adăugat Zahnen.

[box type=”info” ] WWF solicită Holzindustrie Schweighofer să:

Facă publică o politică/metodologie clară pentru aprovizionarea cu lemn, în care se angajează să asigurare lemn certificat FSC a lanțului de custodie (CoC) pentru nevoile sale de lemn din toată activitatea business-urilor sale și să ofere o declarație explicită privind faptul că excluderea lemnului ilegal este responsabilitatea sa expresă.

Facă publică o propunere privind consultări transparente, structurate, cu părțile interesate privind performanța și progresul acesteia, pentru a informa dezvoltarea unui plan de acțiune valabil pentru a remedia punctele slabe ideintificate până în prezent în sistemul HS de gestionare a lemnului (de exemplu, abordarea nevoii de îmbunătățire a sistemului due dilligence, după cum se menționează în raportul Comisiei).

Se supună auditurilor FSC și să publice rezultatele.[/box]

 

Cazurile de gestionare iresponsabilă a pădurilor din România pot arăta ca o problemă locală, dar nu este așa. Ele au o componentă globală puternică și astfel pentru a le soluționa e nevoie, de asemenea, de o cooperare globală. Acest caz este un foarte bun exemplu pentru a arăta modul în care cooperarea transfrontalieră între societatea civilă poate rezolva probleme importante atunci când sunt aplicate sisteme voluntare, credibile, de verificare”, a declarat Magor Csibi, director WWF-România.

de-clic va continua să ceară magazinelor de bricolaj să renunțe la vânzarea produselor Schweighofer

Activiști din 3 țări (Germania, România și Austria) au înmânat o petiție semnată de 250.000 de cetățeni directorilor FSC, în 7 februarie, la sediul organizației din Bonn. Comunitatea de-clic a lansat această campanie în decembrie 2016, în momentul în care FSC a plasat compania austriacă într-o perioadă de probă.

Dezasocierea FSC de Schweighofer este o victorie pentru pădurile României și o victorie a zecilor de mii de cetățeni care au semnat petiția, au scris board-ului FSC și au crezut în puterea noastră colectivă. În urma acestei decizii, comunitatea de-clic va continua să ceară insistent magazinelor de bricolaj să renunțe la vânzarea produselor Schweighofer”, a declarat Raluca Veștemeanu, campaigner de-clic.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri