WWF cere companiei Holzindustrie Schweighofer (HS) să ia măsuri imediate pentru a soluționa neregulile și ilegalitățile din fluxul său comercial, precum și din recoltarea lemnului obținut în condiții suspecte din terenuri forestiere. Cererile vin ca urmare a deciziei din 7 decembrie 2016 a Forest Stewardship Council (FSC) de a plasa certificarea HS într-o perioadă de probă.
Decizia FSC vine după ce un grup independent, numit de FSC, a concluzionat că HS este implicată în comerțul ilegal cu lemn. Hotărârea FSC evidențiază condițiile ce trebuie îndeplinite de către HS pentru a evita disocierea de FSC, înainte de următoarea reuniune a Comitetului Director Internațional al FSC în februarie 2017.
Astfel, Holzindustrie Schweighofer trebuie să declare în mod public responsabilitatea pentru anumite nereguli în lanțurile lor de aprovizionare și angajamentul lor de a aborda deficiențele relevante, în colaborare cu organizațiile societății civile.
De asemenea, trebuie să demonstreze că este angajată într-un dialog transparent și constructiv cu factorii interesați din zona de mediu și de social, cu privire la un plan clar cu măsuri corective construit pe baza recomandărilor comisiei pentru soluționarea reclamațiilor. Acest plan va adresa atât deficiențele semnificative încă existente în cadrul operațiunilor HS, cât și impactului major asupra pădurilor și a persoanelor cauzat de neregulile din operațiunile lor.
Compania trebuei să prezinte un plan preliminar de măsuri corective spre aprobarea bordului FSC.
Grupul de experți FSC ce a realizat această investigație a concluzionat că există dovezi puternice ce arată că Schweighofer a fost implicată pentru o perioadă mai lungă de timp în exploatarea forestieră ilegală și în comerțul cu lemn ilegal”, a declarat Johannes Zahnen, Specialist forestier al WWF. „Cu toate acestea, decizia de astăzi a consiliului de administrație al FSC de a nu se disocia de Schweighofer este sub așteptările WWF în ceea ce privește asumarea unor acțiuni imediate în acest caz (n.r. din partea FSC). Decizia poate fi considerată prea ușor de Schweighofer și de către alte companii ca dându-le mână liberă în a utiliza metode ilegale, fără a risca să piardă dreptul de a folosi logo-ul FSC”, a adăugat Zahnen.
Pentru WWF este esențial ca societăților să nu li se permită să se sustragă de la consecințele implicării în activități ce stimulează un sistem de comercializare a lemnului ilegal.
Investigația FSC a fost determinată de o plângere WWF depusă în noiembrie 2015. FSC a numit o comisie independentă pentru soluționarea reclamațiilor pentru a investiga acuzațiile împotriva HS. În acest proces, comisia a analizat mai mult de 400 de documente și a efectuat o serie de interviuri.
Raportul comisiei validează preocupările semnalate de WWF, afirmând că „există dovezi clare și convingătoare că HS a fost implicată în comerțul ilegal cu lemn atât prin acceptarea lemnului ilegal în fabricile sale cât și prin propriile sale acțiuni din interiorul acestor fabrici. Comisia a constatat, de asemenea, că HS a dezvoltat un sistem de aprovizionare de încurajează supraexploatarea nivelurilor de producție prevăzute legal, pentru a satisface cerințele de volum. În plus, HS s-a asociat cu firme si persoane fizice împotriva cărora s-au adus acuzații puternice de acțiuni ilegale și corupte; în unele cazuri, HS a prefinanțat activitățile lor forestiere. Comisia este de asemenea conștientă de acuzațiile mai recente de ilegalitate și corupție în jurul lemnului obținut în Ucraina, pentru fabricile HS din România. Acestea nu au fost investigate de Comisie”.