Până în 2040, Franța va interzice comercializarea mașinilor alimentate de combustibili fosili, informează The Telegraph. Anunțul a fost făcut de ministrul Ecologiei, Nicolas Hulot, și vine în sprijinul măsurilor convenite în 2015 în cadrul Acordului pentru Climă de la Paris.
Nicolas Hulot a anunțat că „vom înceta comercializarea de autovehicule pe benzină și pe motorină până în 2040” și și-a luat angajamentul că, până în 2050, Franța va deveni o țară cu zero emisii de carbon. Ministrul a recunoscut că aceste ținte vor pune presiune pe producătorii francezi de mașini și că, în prezent, ei au proiecte care să „îndeplinească această promisiune”. Planul noului guvern francez prevede ca gospodăriile mai sărace să primească o primă pentru a-și schimba mașinile vechi, care poluează mai mult, cu alternative mai prietenoase cu mediul.
Anunțul făcut de Hulot a venit la scurt timp după ce conducerea Volvo a anunțat, săptămâna trecută că, începând cu 2019, modelele noi de mașini produse de companie vor fi doar electrice și hibride.
Citește și: Piața autoturismelor ”verzi” s-a decuplat de la Rabla. Peste 400 de mașini electrice și hibride, cumpărate în T1
Într-o conferință de presă care a avut loc luna trecută, Hulot le-a spus jurnaliștilor francezi că o lege, care va interzice acordarea de licențe noi pentru explorări de petrol și gaze naturale, va intra în vigoare din toamna acestui an.
Inițiativa face parte din seturile de măsuri, care se întind pe cinci ani, propuse de guvernul lui Emmanuel Macron, prin care se va realiza tranziția către energia „verde”. De asemenea, Franța va restricționa utilizarea uleiului de palmier în producția de biocombustibili, pentru a reduce despăduririle care au loc în țările de origine.
Citește și: Proiect: până în 2020, UE va trebui să renunțe treptat la biocombustibilul din ulei de palmier
Totodată, ministrul francez a anunțat că până în 2025 s-ar putea închide 17 reactoare nucleare deoarece guvernul vrea să reducă ponderea energiei nucleare în producția de energie.