Terasele cafenelelor, barurilor şi restaurantelor nu vor mai putea fi încălzite sau echipate cu aparate de aer condiţionat, odată cu intrarea în vigoare a unei legi prin care Franța interzice încălzitoarele pentru a combate schimbările climatice, informează AFP.
Decretul care implementează această decizie stipulează că de acum înainte „folosirea pe domeniul public a sistemelor de încălzire sau de aer condiţionat ce consumă energie electrică şi funcţionează în exterior este interzisă„, inclusiv pentru cele care utilizează energie verde.
Primăriile din mai multe oraşe franceze au adoptat deja dispoziţii în acest sens.
Barurile, cafenelele şi restaurantele ale căror terase sunt în întregime acoperite şi închise vor putea totuşi să le încălzească sau le răcorească prin intermediul unor instalaţii de climatizare.
Decretul prevede, începând din data de 30 iunie, o amendă care poate să ajungă până la 1.500 de euro – sau 3.000 de euro în caz de recidivă – pentru persoanele fizice şi până la 7.500 de euro – sau 30.000 de euro în caz de recidivă – pentru persoanele juridice.
„Sfârşitul teraselor încălzite în spaţiul public pare să fie, din păcate, inevitabil, în urma Convenţiei cetăţeneşti pentru climă de la sfârşitul anului 2019„, o reuniune care a analizat chestiunea schimbărilor climatice, au declarat vineri reprezentanţii principatului sindicat patronal din acest sector de activitate din Franţa, UMIH, într-un comunicat.
„Totuşi, amenajarea de terase a reprezentat o investiţie importantă şi a compensat interdicţia ce viza fumatul în spaţii închise„, au adăugat membrii aceluiaşi sindicat francez.
Terasele aflate pe domeniul privat nu sunt vizate de noua interdicţie.
Franța discută despre această măsură de mai mult timp, însă implementarea ei a fost amânată din cauza pandemiei de COVID-19.
În Franța, încălzitoarele de terasă sunt responsabile pentru emisia a jumătate de milion de tone de CO2 pe an, potrivit unui studiu al asociației NegaWatt,citat de Euronews.
Ei au mai calculat că consumul de energie al unei terase dotate cu cinci încălzitoare, aprinse 14 ore pe zi de la jumătatea lunii noiembrie până la jumătatea lunii martie, folosește 50.400 kWh de energie – emițând în acest proces 13,7 tone de dioxid de carbon.
Acesta este echivalentul emisiilor unei călătorii cu mașina de 120.000 km. Aceeași terasă, dotată cu 10 radiatoare electrice, consumă doar 25.200 kWh în aceeași perioadă.
Interdicția a fost cerută de Convenția cetățeană privind clima și de ministrul tranziției ecologice Barbara Pompili.