Franta: Carnati suspectati ca imprastie hepatita E

In sudul Frantei, in regiunea Provence-Alpi-Coasta de Azur, medicii au identificat zeci de cazuri de hepatita E care ar putea avea drept cauza consumul de carnati din ficat, informeaza site-ul maxisciences.com.

“Zeci de cazuri de hepatita E, identificata in regiunea Provence-Alpi-Coasta de Azur, ar putea fi legate de consumul carnatilor proaspeti din ficat”, se arata intr-un comunicat comun al Directiei Generale de Sanatate si Alimentatie din Franta.

Autoritatile sanitare franceze au avertizat deja producatorii, cat si consumatorii din sudul tarii si verifica produsele care au creat suspiciuni, in special pe cele care au in compozitie ficat.

Suspiciunile medicilor s-au indreptat spre carnatii din ficat, prin eliminarea mai multor cauze care ar fi putut duce la aparitia acestei boli destul de rare in Franta.

Astfel, specialistii au ajuns la concluzia ca, doar cu cateva zile inainte de a se imbolnavi, persoanele care au fost diagnosticate cu hepatita E consumasera carnati care aveau in compozitie ficat.

Ca sa preintampine o eventuala epidemie, autoritatile sanitare franceze au decis sa previna consumatorii si au intocmit o lista cu produsele incriminate, printre care se numara figatelli (carnatii din ficat), produsi in Corsica (Franta), cat si carnatii din fabricile aflate in regiunea franceza Languedoc-Roussillon.

Impotriva hepatitei E nu exista, deocamdata, niciun vaccin, dar, in majoritatea cazurilor, aceasta boala a ficatului se vindeca spontan.

Mihaela Pavnutescu

 

spot_img

Ultimele știri