Proiectele noi de energie fotovoltaica primesc, acum, 1 singur certificat verde, dupa ce presedintele Traian Basescu a retrimis marti spre reexaminare in Parlament Legea privind aprobarea OUG 57/2013, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, Ciprian Glodeanu, presedintele Asociatiei Romane pentru Energie Fotovoltaica (RPIA).
OUG nr. 57/2013 prevede modificarea subventiilor la energia regenerabila de la 1 iulie 2013, prin amanarea acordarii unui numar de certificate verzi si recuperarea lor in perioada 2017-2020.
Proiectele fotovoltaice primesc doar 4 certificate verzi pe MWh, fata de6 certificate, cum era pana atunci, 2 fiind amanate. Proiectele eoliene beneficiaza de doar 1 certificat din 2, unul fiind amanat, iar microhidrocentralele, de 2 certificate din 3”, scrie Agerpres.
Potrivit lui Glodeanu, legea care a aprobat aceasta ordonanta, votata in Parlament la finele anului trecut, a adaugat faptul ca amanarea certificatelor se aplica doar pentru proiectele care intra in sistem pana la 31 decembrie 2013. Insa acum, dupa retrimiterea legii in Parlament, aceasta prevedere nu mai este in vigoare.
Intrucat Legea de aprobare a OUG 57/2013 nu a fost promulgata, rezulta ca ramane in vigoare doar ordonanta, in care nu se precizeaza ca amanarea certificatelor va fi aplicata doar pentru proiectele care intra in sistem pana la 31 decembrie. Prin urmare, efectele ei continua, iar proiectele noi, care sunt gata dupa 1 ianuarie, intra atat sub incidenta ordonantei 57, cat si a HG 994. Deci, din sase certificate, cum era pana acum, doua certificate sunt amanate conform OUG 57, iar trei sunt taiate conform HG 994, prin urmare proiectele fotovoltaice mai primesc doar un singur certificat verde„, a subliniat Glodeanu.
Potrivit acestuia, producatorii de energie fotovoltaica vor avea mari probleme sa returneze creditele la banci, avand in vedere ca primesc doar un certificat verde, iar pretul propriu-zis al energiei este oricum foarte mic in aceasta perioada.