Lucrurile încep să meargă mai bine pentru Cleopatra, țestoasa leopard: acum are o proteză imprimată 3D, care îi protejează carapacea deformată, așa încât să nu fie rănită de alte țestoase.
Cleopatra suferă de „piramidare”, o afecțiune din cauza căreia, în loc să crească lin, carapacea ei dezvoltă secțiuni ridicate. Ţestoasele se cațără una peste cealaltă când se joacă sau când se împerechează, iar, în mod normal, greutatea lor e distribuită uniform. Dar din cauza piramidării, carapacea Cleopatrei s-a uzat în anumite locuri, devenind astfel sensibilă la bacterii și infecții.
Proteza care să-i protejeze carapacea a fost proiectată de Roger Henry, un student de la Universitatea Tehnică din Colorado, și veteran al Forțelor Aeriene din Statele Unite. 3D Printing Store din Denver a asistat cu scanarea și construirea carapacei.
Nico Novelli, proprietarul Canyon Critters Reptile Rescue din Golden, Colorado, spune că nu poate fi sigur, dar crede că țestoasa erbivoră a fost hrănită cu alimente prea bogate în proteine înainte de a ajunge la Canyon Critters și și-ar dori ca oamenii care țin țestoase ca animale de companie să se informeze corect în ce privește hrana potrivită pentru ele. Cleopatra nu a fost o excepție, hrănirea necorespunzătoare e o problemă des întâlnită în rândul broaștelor țestoase, mai spune Novelli.
Cleopatra trebuie să poarte carapacea specială doar când se află în preajma altor țestoase. Din fericire, zonele sensibile din carapacea naturală se vor vindeca în câțiva ani. De asemenea, cu o dietă și cu condiții de temperatură potrivite, carapacea va crește normal și astfel piramidarea va fi redusă.
După ce povestea Cleopatrei a apărut la știrile locale, Novelli a primit cel puțin șase telefoane de la oameni care îl rugau să îi ajute cu țestoasele lor, care au probleme similare cu carapacea.
În Colorado cresc mai multe specii de țestoase, iar Novelli spune că uneori oamenii care le găsesc în sălbăticie le iau pur și simplu acasă. Din cauza că de multe ori sunt îngrijite greșit, după ce oamenii se plictisesc și le duc înapoi în sălbăticie, țestoaselor le e mult mai greu să se readapteze. În plus, magazinele de animale de companie, de cele mai multe ori, nu dezvăluie costurile reale necesare pentru a ține o țestoasă, care pot ajunge la câteva sute de dolari pe lună.
Sursă: Huffington Post
Mai citește și:
Testoasele marine inghit de 2 ori mai mult plastic fata de 1985