Sunt puține obiecte care stau drept simbol al mentalității consumeriste așa cum o fac omniprezentele pixuri BIC. De la apariția lor, pe la mijlocul secolului trecut, s-au vândut – și s-au aruncat – peste 100 de miliarde de bucăți, lucru care ilustrează perfect idealurile consumerismului: ieftin, rapid și dispensabil. Dar realitatea mediului de astăzi necesită o schimbare profundă de paradigmă a acestui mod învechit de gândire. Ca să reflecte acest lucru, o companie palestiniană a creat o instalație hibrid, făcută în întregime din 10.000 de bucăți de pixuri BIC reciclate, potrivit Treehugger.com. Instalația a fost construită la simpozionul International Association for Shell and Spatial Structures (IASS) din Amsterdam.
Firma AAU Anastas în colaborare cu Landolf Rhode Barbarigo și Yann Santerre de la Universitatea din Miami au utilizat pentru creearea acestui pavilion experimental niște instrumente de proiectare de calcul pentru a transforma aceste pixuri aruncate într-o structură suspendată în formă de candelabru. Este o repunere în discuție și o reinterpretare a intenției originale a designului pixului: să reflecteze integrarea treptată imperativelor ecologice în cultura designului contemporan, spun designerii.
Plasa de 24 de metri pătrați e formată dintr-o rețea de tetraedre care sunt conectate cu ajutorul unor module din plexiglas, așa încât instalația să fie ușoară, transparentă și ieftină.
Ridicând acest umil pix la nivelul de operă de artă și inginerie măiastră, instalația creează ceva cu totul neașteptat, sugerând faptul că, adăugând un pic de creativitate, relicvele consumului de masă de odinioară pot fi transformate în ceva nou și relevant.
FOTO Pavilion construit din 15,775 pahare de carton reciclate