Fotbal fara cainii comunitari

Primaria Capitalei continua actiunea de capturare a cainilor fara stapan, in special a celor din zona Arenei Nationale, pentru a asigura securitatea publicului care va veni la Bucuresti sa asiste la meciul de fotbal din data de 9 mai – Finala Ligii Europa.

„Lucram la nivelul intregii Capitale, dar in mod special in zona National Arena”, a precizat primarul general, Sorin Oprescu, pentru Green Report.

Acesta a evitat sa estimeze cate animale ar putea fi capturate pana la data de 9 mai, dar a precizat ca, la nivelul intregii Capitale, „dupa ce vom captura 50.000 de caini, problema va fi rezolvata”.

In acest moment, animalele fara stapan capturate sunt transportate in doua adaposturi – cel de la Mihailesti, cu capacitatea de 400 de locuri, si cel din Bulevardul Theodor Pallady, cu capacitatea de 100 de locuri. Primarul Oprescu recunoaste ca, din pacate, numarul de locuri disponibile este absolut insuficient.

Cainii din Bucuresti vor latra in Giurgiu

Problema cainilor comunitari din Bucuresti va fi partial rezolvata in momentul in care va incepe sa functioneze noul adapost de la Uzunu (judetul Giurgiu), denumit Dogtown, care va putea caza, la capacitatea maxima, intre 8.000 si 10.000 de caini.

Intrebat de Green Report cum va fi rezolvata diferenta dintre cele 10.000 de locuri ale adaposturilor si cei 50.000 de caini care vor fi ridicati din Bucuresti, doctorul Oprescu a raspuns sec: „Intr-un adapost, un caine nu traieste mai mult de un an, un an si jumatate”.

Pe de alta parte, tot pentru ameliorarea problemei cainilor comunitari, Primaria Municipiului Bucuresti si Fundatia pentru protectia animalelor Vier Pfoten au semnat un protocol privind lansarea unei ample campanii de sterilizare a animalelor fara stapan.

Campania va debuta la 1 septembrie 2012, va dura un an de zile si va realiza prinderea, sterilizarea, deparazitarea, vaccinarea anti-rabica si marcarea cu crotaliu a animalelor fara stapan de pe strazile Bucurestiului.
Medicii veterinari ai Vier Pfoten vor efectua sterilizarile in clinica adapostului detinut de Primarie in bulevardul Theodor Pallady (sectorul 3), precum si in clinicile mobile detinute de Fundatie. Dupa perioada postoperatorie, animalele vor fi returnate in locul din care au fost capturate.

“Semnarea acestui Protocol este un pas extrem de important pentru rezolvarea situatiei cainilor fara stapan din Capitala. Ne bucuram ca autoritatile au inteles ca unica solutie – eficienta si umana – este sterilizarea animalelor. Nici noi nu dorim caini pe strada, ci vrem, dimpotriva, oprirea inmultirii lor. Este si motivul pentru care ne-am aratat disponibilitatea de a ne implica activ in aceasta campanie”, a declarat Anca Tomescu, coordonator al programului “Animale fara stapan” al Vier Pfoten.

Oprescu refuza eutanasierea in masa

„Le multumesc prietenilor vechi de la Vier Pfoten, cu care am avut placerea sa colaboram si in trecut. Unii zic ca se poate rezolva problema cainilor fara stapan peste noapte, insa asta nu se poate decat daca mobilizezi garda nationala si ii duci direct spre Thanatos. Eutanasierea in masa nu face parte din vocabularul si conduita mea profesionala. Asta e o alienare! Le multumesc reprezentantilor societatii civile si ii asigur de intreg sprijinul meu”, a declarat primarul general, Sorin Oprescu.

In baza Protocolului, Vier Pfoten se angajeaza sa sterilizeze gratuit cainii si pisicile fara stapan, iar municipalitatea garanteaza faptul ca angajatii, contractorii si subcontractorii sai nu vor initia actiuni de ucidere, maltratare sau otravire a acestora.

Ultima campanie de sterilizari derulata de Vier Pfoten in Bucuresti s-a desfasurat in perioada septembrie 2010 – martie 2011, in baza unui Protocol similar. Pana la extinderea sterilizarilor la nivelul intregii Capitale, Vier Pfoten va continua campania inceputa in luna martie in Sectorul 6.

Fundatia Vier Pfoten este o organizatie non-guvernamentala non-profit cu sediul central la Viena, al carei scop este de a imbunatati legislatia si conditiile de viata ale animalelor de ferma, salbatice, de companie sau fara stapan. In Romania, Fundatia desfasoara campanii de sterilizare si returnare in comunitate a animalelor fara stapan, proiecte de terapie asistata de animale, proiecte dedicate animalelor salbatice din gradinile zoologice si circuri, salvarea ursilor tinuti in captivitate sau protejarea cailor salbatici din Grindul Letea.

Mihai Diac

Foto: Vier Pfoten

Citeste si:

Oamenii intind mana animalelor

Echipele VIER PFOTEN au sterilizat peste 5100 de animale fara stapan in 2011

spot_img

Ultimele știri