Aproximativ 95 de ministere sau institutii subordonate din toata lumea au semnat Declaratia Ministeriala din Istanbul, document adoptat oficial duminica 22 martie, in cadrul ceremoniei de incheiere a Forumului Mondial al Apei, informeaza corespondentul Green Report la Istanbul, Oana Neneciu.
Declaratia reafirma angajemente mai vechi ale guvernelor, dar si necesitatea securitatii apei potabile in toata lumea, in contextul schimbarilor climatice. Declaratia a fost realizata pe parcursul a patru pre-intalniri la Forumul din Istanbul, care au avut loc pe parcursul a sase luni, de doua ori in Paris, in Geneva si Roma. De asemenea, la Istanbul, reprezentantii ministerelor au avut parte de trei sesiuni de discutii, in cadrul carora s-au organizat mese rotunde pe 8 teme principale.
Temele discutiilor si implicit ale declaratiei au fost: 1. Apa ca unealta de dezvoltare in Africa; 2. Reducerea impactelor dezastrelor de apa; 3. Legarea agendei pentru apa de agenda schimbarilor climatice; 4. Apa pentru energie-Energia pentru apa; 5. Apa pentru eradicarea problemelor de hrana si saracie; 6. Apa dulce- Apa costiera; 7. Finantarile pentru infrastructura de apa si servcii si, 8. Implementarea dreptului la apa si salubritate.
"Am incercat, aici la Istanbul, sa oferim o structura in care toata lumea sa-si poata exprima punctul de vedere. Ne bucura succesul de care s-a bucurat Forumul, succes incununat de adoptarea Declaratiei Ministeriale", a declarat Ger Bergkamp.
Cel de-al cincilea Forum Mondial al Apei a avut loc in perioada 16 – 22 martie 2009, la Istanbul, Turcia. La eveniment au sosit peste 20.000 de participanti din lumea intreaga. Au fost prezentate proiecte globale si regionale, referitoare la asigurarea resurselor durabile de apa, elaborate de catre guverne, parlamente, autoritati din domeniul apei, ONG-uri.
Organizat sub egida Consiliului Mondial al Apei, evenimentul a celebrat in acelasi timp Ziua Mondiala a Apei (22 martie) care a avut ca tema, in acest an, „Ape transfrontaliere. Oportunitati comune”, subliniind inca odata importanta cooperarii intre state pentru probleme ce vizeaza interesul comun al tarilor, cum ar fi managementul secetei, managementul riscului la inundatii si/sau calitatea apelor.
Foto: Operation Kopere