Forumul Economic Mondial: Cum ar putea investițiile în tehnologie să salveze clima 

First Movers Coalition, un parteneriat public-privat pentru decarbonizarea sectoarelor greu de atenuat, a anunțat o extindere, cu mai multe companii și țări la bord, cu ocazia conferinței anuale de la Davos – Forumul Economic Mondial.

Peste 50 de companii și nouă țări – reprezentând mai mult de 40% din PIB-ul global – s-au angajat să curețe sectoarele industriale cele mai poluante prin achizițiile de energie și de tehnologii cu emisii reduse de dioxid de carbon.

Coaliția First Movers, lansată de Forumul Economic Mondial și de trimisul prezidențial special al SUA pentru climă, John Kerry, la COP26, s-a extins de la 35 de companii inițiale la 55 de companii, cu o valoare de piață colectivă de aproximativ 8,5 trilioane de dolari.

Ele urmăresc să pornească din nou piața tehnologiilor cu emisii scăzute de carbon, angajându-se să cumpere un anumit procent de la furnizori care folosesc soluții aproape de zero sau zero carbon.

India, Japonia și Suedia se alătură guvernului SUA în comitetul de conducere al Coaliției, în timp ce Danemarca, Italia, Norvegia, Singapore și Marea Britanie s-au angajat în politici pentru comercializarea tehnologiilor ecologice pe care aceste companii le vor cumpăra.

Tehnologii esențiale pentru limitarea încălzirii globale

Două sectoare noi au fost, de asemenea, adăugate pe lista de industrii în care Coaliția First Movers acționează: tehnologii pentru îndepărtarea dioxidului de carbon – despre care Panelul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) spune că sunt esențiale pentru limitarea creșterii temperaturii globale la 1,5⁰C – și producția de aluminiu.

Acestea se alătură aviației, transportului maritim, oțelului și camioanelor care au fost lansate la Glasgow la COP26 – și care, împreună cu alte industrii grele, sunt responsabile pentru 30% din emisiile globale.

Vorbind la conferința de presă, John Kerry a spus că inițiativa va „împinge pe toată lumea într-o treaptă superioară” pentru a îndeplini angajamentele privind clima făcute la Glasgow.

Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a precizat clar că, după ce am părăsit Glasgow cu țările producătoare a 65% din PIB-ul global angajate în planuri care mențin în mod legitim creșterea temperaturii pământului la 1,5 grade C, atunci trebuie să le aducem și pe celelalte. Acești pași tehnologici pe care toți îi fac aici vor încuraja și vor face mai ușor pentru acele țări și companii să poată lua decizia de a continua. Piața va face asta. Nu se va întâmpla prin decret guvernamental. Se va întâmpla pentru că oamenii vor vedea că există o cerere pentru asta. Cetățenii din întreaga lume își doresc o viață mai bună. Vor aer curat, nu vor secetă și incendii, inundații și furtuni și amenințarea cu creșterea masivă a nivelului mării. Cel mai mare perturbator al afacerilor va fi criza climatică dacă nu ne mișcăm suficient de repede. Iar cel mai mare risc pentru afaceri nu este riscul de a-și pune banii în asta, ci riscul care vine de a nu face suficient, de a nu investi”, a spus John Kerry, la Davos, la Forumul Economic Mondial.

Coaliția First Movers a fost inspirată de succesul angajamentelor avansate ale pieței în stimularea inovației în alte domenii, de la vaccinuri salvatoare până la zborurile spațiale comerciale.

Tehnologiile de energie curată cele mai competitive din punct de vedere comercial de astăzi, cum ar fi energia eoliană și solară regenerabilă, decarbonizează sistemul de energie electrică; dar singure nu pot elimina emisiile din producția de oțel, transportul maritim, aviație și alte sectoare.

Soluțiile tehnologice necesare – inclusiv hidrogenul verde produs folosind energie regenerabilă, amoniac curat și combustibili și tehnologii pentru aviație cu aproape zero carbon – nu sunt încă competitive din punct de vedere comercial. Dar este esențial să le aducem pe piață până în 2030 pentru a obține emisii globale nete zero până în 2050.

Care este starea investițiilor în tehnologiile climatice?

Vestea bună este că peste 85,7 miliarde de dolari au fost investiți în tehnologia climatică între octombrie 2020 și septembrie 2021, potrivit celui mai recent raport al PricewaterhouseCooper (PwC) State of Climate Tech.

Investițiile au atins un record de 60 de miliarde de dolari în prima jumătate a anului 2021 – reprezentând o creștere de 210% de la an la an.

La nivel global, există peste 3.000 de start-up-uri în domeniul tehnologiei climatice – iar investițiile în tehnologie curată reprezintă 14 cenți din fiecare dolar de capital de risc.

Și dimensiunea tranzacțiilor crește, aproape de patru ori în semestrul 1 al lui 2021, pe măsură ce megaofertele devin din ce în ce mai comune, spune PwC.

Tehnologia nu este răspunsul, este amplificatorul intenției”, spune coautorul raportului, Leo Johnson. „Și doar tehnologia climatică nu este panaceul, ci este un spațiu care se dezvoltă rapid ca un mecanism critic pentru a reduce curba emisiilor în jos și a readuce lumea pe drumul cel bun spre 1,5°C.

Unicornii din tehnologie

Dintre cei 78 de unicorni din domeniul tehnologiei climatice care există acum – start-up-uri private evaluate la peste 1 miliard de dolari – majoritatea (43) sunt în sectorul Mobilitate și Transport.

Restul sunt împărțite în alimentație, agricultură și utilizare a terenurilor (13), industrie, producție și utilizare a resurselor (10) și energie (9).

Două treimi din finanțarea totală între octombrie 2020 și septembrie 2021 – aproximativ 58 de miliarde de dolari – au fost destinate mobilității și transportului, mai mult de jumătate fiind destinate vehiculelor electrice și cu emisii reduse de gaze cu efect de seră.

Dar a existat o „creștere semnificativă” în domeniul greu de atenuat al industriei, producției și utilizării resurselor, care aproape a crescut finanțarea pe care a atras-o în aceeași perioadă, la 6,9 miliarde de dolari.

Aproximativ două treimi din finanțarea tehnologiei climatice a fost destinată start-up-urilor din SUA – 56,6 miliarde de dolari – în timp ce Europa a atras 18,3 miliarde de dolari, iar China a înregistrat 9 miliarde de dolari.

PwC spune că este nevoie de mai multe finanțări „în toate domeniile de provocare pentru a permite inovații revoluționare și pentru a declanșa puncte de vârf sectoriale, sprijinind în același timp tehnologiile pregătite comercial pentru a se extinde în următorul deceniu”.

Citește și: Un om poate pierde între 50 și 58 de ore de somn pe an din cauza schimbărilor climatice 

Temperaturi de 50 de grade Celsius în India și Pakistan: „Trăim în iad”

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri