Fonduri nerambursabile pentru proiecte energetice

Ministrul Economie, Daniel Chitoiu, a semnat doua contracte de finatare neramburasibila in valoare 63 milioane de lei pentru construirea unei centrale de cogenerare si a unei microhidrocentrale, potrivit informatiilor furnizate de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.

50% finantare pentru proiectul de cogenerare al Prefab

Primul proiect finantat consta in realizarea unei centrale de cogenerare in scopul imbunatatirii eficientei energetice a activitatii Prefab. "Acest proiect a fost depus in data de 20 iulie 2011, la Organismul Intermediar pentru Energie, pentru finantare din Fonduri Europene in cadrul Axei Prioritare 4 a Programului Sectorial Operational : Cresterea Competitivitatii Economice si a fost declarat eligibil pentru finantare, cu suma maxima de 10.199.799 lei", se arat in Raportul Anual al Prefab.

Potrivit companiei, "investitia face parte din programul de investitii pentru anul 2011 (…) si este in valoare de 22.400.847 lei (inclusiv TVA), iar durata proiectului este de 14 luni".

De asemenea, Prefab mai are in desfasurare un alt proiect de eficienta energetica „Plan de utilizare rationala a energiei – Proiect de eficienta energetica la Prefab SA‟, in valoare de 1,2 milioane de euro care se desfasoara in parteneriat cu BERD (Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltarea) , de unde se va obtine o finantare de 15 % pentru investitiile realizate.

Peste 52 milioane lei pentru MHC Braita

Totodata a fost semnat si contractul de finantare nerambursabila pentru implementarea proiectului “Amenjarea hidroenergetica de mica putere a bazinului raului Braita, jud. Arges”, beneficiarul fiind SC Construct ECI Company 2000 SRL.

Valoarea totala a proiectului, depus in anul 2010, este de 125.840.905 lei, din care valoarea maxima eligibila nerambursabila, acordata din fonduri publice este de 52.566.666 lei (reprezentand maxim 60% din valoarea totala eligibila a proiectului).

"Prin implementatrea acestui proiect se va construi o microhidrocentrala, pe cursul raului Braita, cu o putere instalata de 5,129 MW, care va asigura aproximativ 260 de locuri de munca pe perioada de executie si va crea 15 noi locuri de munca pe perioada post-implementare. De asemenea, prin implementarea proiectului se va asigura consumul de energie verde pentru aproximativ 23 000 de consumatori finali, cu un consum mediu zilnic de 3 KWh", potrivit reprezentantilor Ministerului Economiei.

Comentariile tale pot fi postate aici.

Foto: radioantenabv.ro

Cosmin Zaharia

spot_img

Ultimele știri