Fonduri dublate pentru dezvoltarea Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului

Guvernul a adoptat miercuri, 5 octombrie, printr-o Hotărâre dublarea fondurile destinate realizării acțiunilor multianuale pentru Programul de dezvoltare și optimizare a Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului și a extins perioada de realizare a Programului.

poluarea

Astfel, potrivit unui comunicat al Guvernului, din Fondul pentru mediu vor fi alocate 100 de milioane de lei pentru perioada 2011-2020 (inițial perioada de derulare a programului era 2011-2016), sub formă de finanțare nerambursabilă, în limita prevederilor bugetare ale Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și ale Administrației Fondului pentru Mediu, aprobate anual.

Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA) a fost înființată pentru a pune în aplicare obiectivele de prevenire, reducere și eliminare a oricăror efecte adverse asupra sănătății omului și mediului.

Rețeaua este formată din stații de monitorizare, laboratoare de analize și centre județene de colectare și prelucrare a datelor, echipate cu aparatura necesară pentru efectuarea măsurătorilor continue ale compușilor cu efecte nocive asupra sănătății populației sau mediului.

Rețeaua asigură transmiterea on-line a concentrațiilor determinate în stațiile de monitorizare către centrele județene de colectare și prelucrare a datelor, în vederea informării publicului și aplicării cu promptitudine a măsurilor de îmbunătățire a calității aerului, precum și pentru utilizarea lor în elaborarea rapoartelor solicitate de instituțiile și organismelor europene.

35 de milioane de lei pentru modernizarea Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului

La începutul lunii martie 2016, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer, declara că în privința îmbunătățirii calității aerului, singurele în măsură să sprijine acest lucru sunt primăriile si autoritățile locale. Potrivit ministrului Mediului, acestea elaborează conform legii planuri de îmbunătățire a calității aerului sau planuri de menținere a calității aerului, iar acestea trebuie să vină cu măsuri în funcție de specificul fiecărui oraș în parte.

Cele mai folosite metode în țările europene sunt legate de înverzirea pe cât mai mult cu putință a transporturilor, cauza a peste 80% din poluarea urbană. Prin urmare, sunt promovate mijloace de transport în comun cu sistem electric, încurajează transportul cu bicicleta prin infrastructură modernă și funcțională, asigură spații verzi de cel puțin 26 de mp pe cap de locuitor, securizarea ecologică a lucrărilor din construcții etc”, a mai spus Cristiana Pașca-Palmer.

Studiu: 80.000 de vieți salvate datorită legislației europene privind calitatea aerului

spot_img

Ultimele știri