Fonduri de 200 de milioane de euro prin AFM, pentru eficientizarea energetică a clădirilor

Administrația Fondului pentru Mediu pune la dispoziția cetățenilor și a autorităților locale 200 de milioane de euro pentru eficientizarea energetică a locuințelor și a clădirilor unităților de învățământ, a declarat secretarul de stat în Ministerul Mediului, Iulian Stana, în conferința Green Report „Implementarea Planului european „Valul de renovare” în contextul elaborării Planului Național de Redresare și Reziliență. Provocări și soluții”.

Investițiile în eficiența energetică a clădirilor sunt considerate a fi unul dintre mijloacele importante pentru o tranziție către o societate cu emisii scăzute de carbon și care asigură necesarul de energie pentru activitățile economice, crearea de locuri de muncă și îmbunătățirea nivelului general de trai.

De aceea, în conferința Green Report „Implementarea Planului european „Valul de renovare” în contextul elaborării Planului Național de Redresare și Reziliență. Provocări și soluții”, Iulian Stanca a vorbit despre programele pe care Ministerul Mediului le desfășoară în acest sens, prin intermediul Administrației Fondului pentru Mediu.

Unul dintre cele două mari programe este „Casa Eficientă Energetic” care oferă în total 100 de milioane de euro românilor care vor să-și transforme casele în unele mai eficiente energetic.

„Programul a fost gândit în felul următor: vom permite înscrierea în program a 150% de beneficiari pentru că ne dorim să cheltuim toți banii. În momentul în care unul dintre beneficiari nu are dosarul complet, el va fi declarat neeligibil, dar programul ne va permite să avem în spate un alt beneficiar care poate să acceseze suma respectivă”, a explicat secretarul de stat.

În funcție de mai mulți indicatori de eficiență energetică, există trei praguri de valori pentru finanțarea cetățenilor: 40.000 de lei, 55.000 lei și 70.000.

„E foarte important ca cetățenii să știe că atunci când vor să implementeze un proiect din cadrul acestui program în primul rând trebuie să-și facă un certificat energetic, să identifice stadiul din punct de vedere al calității eficienței energetice a clădirii și se va face un certificat energetic nou după ce se face toată intervenția la clădire. În funcție de primul certificat și certificatul de la sfârșitul lucrărilor se va deconta cetățeanului la AFM”, a mai explicat Stanca.

Până acum, potrivit acestuia, există 11.800 de solicitări pentru finanțări în cadrul acestui program.

Al doilea program este destinat eficientizării energetice a unităților de învățământ, iar suma alocată este tot 100 de milioane de euro. Finanțarea este 90%, iar programul, destinat unităților administrativ-teritoriale (UAT), va începe probabil în luna ianuarie.

„În momentul în care punem pe piață 200 de milioane de euro, e clar că ajutăm firmele care activează în domeniu. E clar că vom ajuta economia din mai multe puncte de vedere”, a subliniat secretarul de stat, făcând referire la tema conferinței, „Implementarea Planului european „Valul de renovare” în contextul elaborării Planului Național de Redresare și Reziliență. Provocări și soluții”.

Conferința poate fi revăzută aici.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri