Dacă ai cumpărat un brad natural pentru aceste sărbători de iarnă, probabil deja încep să îi cadă acele și trebuie să te gândești ce faci cu el. Îți oferim câteva sugestii, printre care reutilizarea lui ca adăpost și suport pentru hrană pentru păsările sălbatice sau folosirea lui pentru proiecte creative sau chiar pentru foc.
Returnează-l
Unele magazine, precum retailerul francez Leroy Merlin, au programe la nivel național în cadrul cărora colectează brazii naturali. Aceștia vor fi transformaţi în combustibili ecologici şi îngrășământ natural. Mai multe detalii despre programul din România, aici.
Împodobește-l pentru păsări
Pentru o perioadă, înainte de a fi distrus, bradul mai poate aduce puțină bucurie: le poate oferi adăpost și hrană păsărilor. Societatea Ornitologică Română a explicat ce fel de hrană consumă păsările sălbatice iarna, iar Wilder Child are un articol despre cum poate fi agățată hrana în brazi.
Lemne pentru foc
Dacă ai o sobă sau un șemineu, poți transforma bradul în lemne pentru foc. Ramurile vor fi deja uscate, cel mai probabil, după perioada în care ai ținut bradul în casă, la căldură, așa că pot fi folosite imediat. Trunchiul trebuie tăiat în bucăți mai mici, ca să se usuce.
Proiecte creative
Poți să tai trunchiul bradului în felii, să le lași să se usuce, să le dai cu lac și să le folosești ca suporturi pentru căni și pahare. Sau poți să faci obiecte decorative, inele pentru șervețele, tăvi pentru servit sau chiar o potecă (dacă îți mai donează vecinii câțiva brazi).
Îngrășământ organic
Donează bradul unei stații de compostare care îl va transforma în îngrășământ organic. Pomul de Crăciun va fi mai întâi măcinat în bucăți de câțiva centimetri, apoi resturile vegetale vor fi puse la macerat. Se folosește în agricultură, în grădinărit, în sere și este produsul de bază al pământului de flori.
Pregătirea terenului pentru iarnă
Acele de brad pot fi adăugate în compost sau poți să tai tot bradul în crenguțe și bucăți mai mici și să le împrăștii prin curte. Pe măsură ce vor cădea acele, vor ajuta solul să rețină umezeala.
Protecție pentru plantele perene
Taie câteva crenguțe și așază-le peste locul unde sunt plantele perene, cum ar fi zambilele, narcisele, bujorii sau lalelele. Crenguțele de brad vor proteja plantele de îngheț.
Păstrează mirosul de brad în casă
Strânge acele care au căzut pe covor din cauza căldurii în săculeți de pânză și astfel în casă va mai mirosi o vreme a brad.