Autoritățile din capitala Australiei, Canberra, au decis anularea spectacolului de artificii de Anul Nou, din cauza riscului crescut de incendii de vegetație. Şi celelalte evenimente planificate riscă să fie anulate din cauza calităţii slabe a aerului. Pe de altă parte, Sydney va organiza un foc de artificii, în ciuda a peste un sfert de milion de semnături care s-au strâns împotriva acestuia.
Capitala Australiei, Canberra, a ridicat în weekend alerta de incendii la nivel sever şi a emis o interdicţie totală privind aprinderea focurilor în condiţiile în care temperaturile au ajuns sâmbătă la 38 de grade Celsius. Pentru ultimele zile din 2019 sunt prognozate temperaturi ce ar putea depăşi 35 de grade Celsius, atât luni cât şi marţi.
Mai multe evenimente au fost planificate pentru ziua de marţi în Canberra, începând cu ora 21:00. Dintre acestea, spectacolul de artificii de la miezul nopţii a fost anulat, duminică, prin dispoziţia comisarului Georgeina Whelan din cadrul Agenţiei pentru Situaţii de Urgenţă din Teritoriul Capitalei Australiene (ACT).
„Este o decizie prudentă pentru noi să nu continuăm cu artificiile în ACT”, a declarat Whelan, potrivit agenţiei Xinhua.
Mii de persoane urmau să se îndrepte către cartierul central de afaceri din Canberra (CBD) pentru a urmări artificiile, însă Whelan a explicat că riscul este prea mare.
„Avem mii de locuitori din ACT care se duc în puncte de observaţie din jurul Canberra, cum ar fi Mount Ainslie, Black Mountain, Mount Pleasant şi Red Hill”, a spus ea. „Având în vedere că în aceste puncte de observaţie accesul este foarte limitat, la fel şi posibilităţile de evacuare, dar şi faptul că iarba din zonele respective este uscată, ceea ce m-a preocupat cel mai mult a fost riscul de incendiu asociat cu acestea”, a explicat Whelan.
Şi celelalte evenimente planificate pe lângă spectacolul de artificii riscă să fie anulate din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile şi a calităţii slabe a aerului determinată de incendiile din apropiere.
„Events ACT continuă să monitorizeze condiţiile meteorologice şi smogul pentru a determina dacă celelalte activităţi planificate şi spectacolele de muzică live pot continua fără artificii”, a declarat într-un comunicat Jo Verden, reprezentantul companiei organizatoare de evenimente din Canberra.
Spectacol de artificii în Sydney
Se preconizează că riscul de incendii de vegetaţie va creşte la începutul acestei săptămâni și în vestul Sydney, cel mai populat oraș din Australia, aflat la 290 de kilometri de Capitală. Temperaturile vor urca la 43 de grade Celsius, potrivit Biroului de Meteorologie.
În plus, peste un sfert de milion de persoane au semnat o petiţie online pentru anularea celebrului spectacol de artificii din Sydney de Revelion şi donarea banilor alocaţi evenimentului locuitorilor afectaţi de incendiile masive de vegetaţie, în continuare active în apropierea metropolei australiene.
Totuși, primarul din Sydney, Clover Moore, a respins solicitarea motivând că banii au fost deja cheltuiţi pentru organizarea spectacolului de artificii.
Într-un comunicat emis la data de 18 decembrie în care autorităţile explică de ce nu vor anula spectacolul de artificii se precizează că evenimentul aduce 130 de milioane de dolari australieni la bugetul statului New South Wales, a cărei capitală este Sydney.
„Ar strica planurile a zeci de mii de oameni care vin în Sydney din toată ţara şi de peste mări, care au rezervat hoteluri şi restaurante pentru a urmări artificiile”, se arată în comunicat. Autorităţile au adăugat că anularea spectacolului de artificii ar afecta mediul de afaceri din Sydney.
Sydney este primul oraş mare din lume care sărbătoreşte Anul Nou, iar evenimentul este urmărit de milioane de spectatori.
Aproximativ 70 de focare erau în continuare active sâmbătă în statul New South Wales (NSW) – a cărui capitală este Sydney. În total, 34.000 de kilometri pătraţi – o suprafaţă de dimensiunea Belgiei – au fost mistuite de flăcări în acest stat. Aproape o mie de locuinţe au fost distruse, iar nouă persoane au decedat, printre acestea numărându-se doi pompieri voluntari.
Peste 30.000 de persoane, evacuate din Gippsland Valley din cauza incendiilor de vegetaţie
La 650 de kilometri de Capitală, în regiunea East Gippsland din statul australian Victoria, peste 30.000 de persoane au primit ordin de evacuare luni, la ora locală 9:00. Temperaturile în creştere şi rafalele de vânt riscă să înteţească trei incendii masive care au mistuit deja 130.000 hectare de pădure.
Gippsland Valley este o destinaţie populară în perioada Crăciunului pentru excursionişti şi amatorii de vacanţe cu familia în natură, iar zona afectată de incendii de vegetaţie a depăşit 15.000 de kilometri pătraţi.
„Toţi cei din East Gippsland trebuie să părăsească zona astăzi din cauza pericolului de incendiu”, se arată într-un mesaj publicat pe reţelele de socializare de CFA Country Fire Authority (CFA) din statul Victoria. „Nu călătoriţi în această zonă. Nu este posibil să oferim sprijin şi ajutor tuturor vizitatorilor aflaţi în prezent în regiunea East Gippsland”, se precizează în mesaj.
„Este întotdeauna o decizie grea atunci când ceri unei mulţimi de oameni să părăsească o zonă”, a declarat Andrew Crisp, comandantul departamentului pentru situaţii de urgenţă din Victoria pentru Seven Network. „Însă aceasta se bazează pe dovezi. Astăzi avem o prognoză potrivit căreia va fi cald, foarte, foarte arid şi va fi vânt, aşa că avem condiţii periculoase şi nu vrem ca oamenii să se afle în East Gippsland”, a adăugat el.
Potrivit prognozei, sunt aşteptate temperaturi în jurul valorii de 43 de grade Celsius şi rafale de vânt de 35 de kilometri pe oră.
„Dacă nu ieşiţi până la ora 9:00, trebuie să rămâneţi acolo unde vă aflaţi deoarece există riscul ca circulaţia pe autostrăzi să fie întreruptă”, a avertizat el.
Peste 550 de pompieri au fost desfăşuraţi pentru stingerea incendiilor de vegetaţie, împreună cu 300 de pompieri voluntari ai CFA. De asemenea, 70 de avioane şi elicoptere pentru stingerea incendiilor sunt pregătite să intervină.